Сили АТО не використовують фосфорні боєприпаси – звіт HRW

12 Листопада 2014, 14:22

Міжнародна правозахисна організація Human rights Watch у своєму звіті спростувала заяви російських медіа щодо нібито використання білого фосфору українськими військовими. Про це повідомив під час брифінгу речник РНБО Андрій Лисенко.

«У звіті організації йдеться про червневі повідомлення каналу Life News, де українську армію звинуватили у використанні зарядів з білим фосфором, що було проілюстровано відео із запалювальною речовиною, яка світиться. Наступного ж дня гнівні заяви щодо використання заборонених видів озброєння виголосив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін. Експерти Human Rights Watch проаналізували повідомлення і з’ясували, що на відео не було ні фосфорних боєприпасів, ні будь-якого запалювального озброєння, тому доказів його використання насправді ніколи не існувало», – заявив Лисенко.

«Це чергова ознака роздратування експертних та державних організацій західних країн маніпулятивними діями російських ЗМІ», – додав речник РНБО. 

Нагадаємо, у Росії "можливе використання фосфорних зарядів" є одним з пунктів справи, порушеної СКРФ, щодо "використання заборонених засобів і методів ведення війни" на сході України.