СБУ просить українських силовиків не користуватися послугами російських банків

11 Листопада 2014, 14:22

Персональні дані та інформація про здійснені платежі українських силовиків, які користуються послугами банків із російським капіталом, можуть використовувати проти національної безпеки України. Про це 11 листопада під час круглого столу повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

«Ми звертаємо увагу на питання доступу до персональних даних військовослужбовців чи працівників правоохоронних органів – зокрема тих, які беруть участь у конфлікті або антитерористичній операції і обслуговуються в російських банках. Є реальна загроза витоку інформації, і ми про це сигналізуємо», – заявив Лубківський.

За його словами, обслуговування українських військовослужбовців у банках, які належать країні-агресору, «відкриває можливості для маніпулювання та тиску, впливу не тільки на них, а й на їх родини».

При цьому Лубківський запевнив, що державні Ощадбанк і Укрексімбанк можуть фінансувати оборонний комплекс без ризику розголошення держтаємниці.

«Ощадбанк та Укрексімбанк мають режимно-секретні органи в своїй структурі, що дає можливість обслуговування підприємств оборонно-промислового комплексу, які задіяні у виконанні оборонного державного замовлення та стратегічних зовнішньоекономічних контрактів з постачання зброї, військової техніки без ризику розголошення діяльності, що становить державну таємницю», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше окупаційний "прем'єр" Криму Сергій Аксьонов заявив, що українські банки не мають права вимагати жодних виплат від кримчан. За його словами, мешканці півострова можуть не виплачувати борги перед українськими фінустановами.