У Празі з’явилися білборди, на яких Джемілєв дорікає президентові Чехії

7 Листопада 2014, 08:13

На вулицях Праги з'явилися білборди з цитатою лідера кримських татар Мустафи Джемієва щодо цинічної позиції президента Чехії по відношенню до анексії Криму, в першу чергу тому, що за виступ проти радянської окупації Чехословаччини у 1968 році сам Джемілєв відсидів у в'язниці три роки. Очевидці розповіли, що в людних місцях міста розташовані щонайменше п'ять плакатів і один електронний екран.

"За висловлення незгоди з радянською окупацією Чехословаччини в 1968 році я відсидів у в'язниці три роки. Зараз президент Чехії закликає змиритися з анексією Криму", – зауважує Джемілєв.

Як відомо, в квітні після анексії Криму президент Чехії Мілош Земан у своїх інтерв'ю закликав до "жорстких превентивних заходів" проти Росії, висловлював підтримку санкцій і навіть публічно виступав за операцію НАТО, якщо Росія зважиться на окупацію Східної України.

Починаючи з червня риторика президента змінилася. Зокрема, він  "не бачив жодних причин" для санкцій ЄС проти РФ, а у вересні заявив, що в Україні йде громадянська війна і "кілька сотень добровольців" з Росії не можна розцінювати як російське вторгнення.

Також Земан закликав світ і Україну змиритися зі "входженням Криму до складу Росії", оскільки, на його думку, "в найближчому майбутньому він не буде повернутий Україні, незважаючи на всі декларації".

Раніше розслідування чеського видання Respekt простежило давнє знайомство між Земаном і близьким другом Путіна Владіміром Якуніним. Згідно з даними видання, передвиборну кампанію Земана фінансував Якунін.