Запорізькі правоохоронці затримали бандитів, які торгували зброєю із зони АТО

5 Листопада 2014, 18:48

Працівники ГУМВС та УСБУ у Запорізькій області викрили та затримали членів організованого злочинного угруповання, які налагодили канал постачання зброї із зони АТО та подальшого її збуту в регіони України та сусідні країни. Про це 5 листопада повідомили у прес-службі МВС.

Згідно з повідомленням, упродовж березня-листопада злочинці налагодили канал постачання із зони АТО вогнепальної зброї та боєприпасів, які в подальшому збували в Запорізькій, Одеській, Херсонській, Харківській, Дніпропетровській та Київській областях, а також поставляли до країн ближнього зарубіжжя.

«На слід торгівців зброєю вийшли оперативники Управління по боротьбі із організованою злочинністю ГУМВС України в Запорізькій області. У подальшому до розслідування приєдналися працівники УСБУ в Запорізькій області», – йдеться у повідомленні.

Також правоохоронці вилучили понад 1 кг марихуани, 13,5 тисяч гривень, 2,7 тисяч доларів США та 320 євро.

«Працівники міліції встановили, що до складу злочинної групи входили 10 чоловіків, які проживали в різних населених пунктах Запорізької, Київської та Одеської областей. Всі вони різного віку, однак їх поєднували любов до зброї та бажання заробити.Спільники добре розумілися на зброярській справі, мали необхідні навички з переобладнання та ремонту зброї, а також володіли всім необхідним для цього обладнанням», – зазначили в МВС.

Аби зафіксувати докази злочинної діяльності членів ОЗГ, правоохоронці здійснили понад 50 обшуків на території кількох регіонів держави. У проведенні обшуків для найбільшої оперативності оперативникам УБОЗ допомагали також працівники кримінального блоку Запоріжжя та Одещини. В результаті правоохоронці вилучили арсенал зброї: 5 гранатометів, 4 кулемета Дехтярьова, 15 автоматів Калашникова, пістолет-кулемет SZ-26, 15 гвинтівок Мосіна,  обріз мисливської рушниці, пістолет Glock, пістолет Beretta, пістолет Маузер, пістолет ТТ, 3 пістолета Макарова, пістолет Зоракі, револьвер типу Наган калібру 7,62 мм,  револьвер (Smith & Wesson) 38 калібру та 124 гранати (РГД, Ф-12, Ф-1 та РГО)

Крім того, вилучили протитанкову міну, 2 кг тротилу, 2 кг гексогену, 28 артилерійських снарядів, 23 крупнокаліберних снарядів, 3,4 тисячі набоїв до різної зброї, електродетонатори для тротилових шашок, запали до гранати, порох, глушники, снайперські приціли та інше.

Також правоохоронці задокументували 6 фактів продажу учасниками групи нелегальної зброї. Зокрема, зловмисники збули 2 автомати АК-47, автомат АКС-74, пістолет-кулемет SZ-26, 8 гранат та майже півсотні патронів різних калібрів.

Наразі вилучену зброю та боєприпаси направили до НДЕКЦ ГУМВС області для проведення дослідження.

Всі фігуранти затримані згідно зі ст. 208 КПК України.

Також працівниками УБОЗ спільно з УСБУ в Запорізькій області здійснюють перевірку затриманих щодо можливої їх участі в незаконних озброєних формуваннях, в тому числі – причетності до екстремізму та сепаратизму, вчинення диверсійних чи терористичних дій.