Алла Лазарева головна редакторка «The Ukrainian Week, Edition Francaise», керівниця напрямку іномовлення, власна кореспондентка «Тижня» у Парижі

У Франції замислюються про співпрацю з Росією після загибелі глави Total в аеропорту Москви

22 Жовтня 2014, 12:34

Французькі політики та бізнесмени активно обговорюють причини загибелі Крістофа де Маржері, гендиректора найбільшого підприємства країни в аеропорту в Москві, а також — наслідки цього трагічного інциденту для французько-російських взаємин. Про це повідомив кореспондент Тиждень.ua у Франції.

Так, у таборі лівих та крайніх лівих загибель де Маржері надмірного співчуття не викликала. 

Зокрема, соціаліст Жерар Філош написав у своєму Твіттері: “Де Маржері помер. Родину великих феодалів вражено. Вони не такі й міцні. Чи обкрадатиме нас наступник ще більше?”.

Права опозиція вимагає, щоб Соцпартія виключила пана Філоша зі своїх лав.

У той же час, керівники великого бізнесу висловлюються в тому сенсі, що справу активного діалогу та примирення з Росією, яку втілював де Маржері, треба обов'язково продовжити. “Я виступаю за негайне скасування санкцій, – заявив у інтерв'ю радіо Франс-Інфо генеральний директор концерну “Газ де Франс-Суез”.

"Росія — велика держава, її не можна принижувати. Російський газ перекриває 15-17 % потреб французького ринку. Нам потрібний цей газ, а росіянам потрібні наші гроші. Стосовно української кризи, то ми ж не забули, скільки разів Україна крала російський газ із газогону”, – додав він.

Жерар Філош, який за день набув загальнонаціональної популярності, не бажає вибачатися за свої слова.

“Суто з людських позицій смерть – це сум. Але від цього де Маржері не перестане, посмертно, бути шахраєм”, – вважає він.

Нагадаємо, у Франції за фактом загибелі в московському аеропорту "Внуково" глави нафтової компанії Total Крістофа де Маржері порушили справу за статтею "ненавмисне вбивство".

Як відомо,  в ніч на 21 жовтня  в московському аеропорту "Внуково-3" літак Falcon 50 при зльоті зіткнувся зі снігоприбиральною машиною. На борту перебували троє членів екіпажу та пасажир – президент французької нафтокомпанії Total Крістоф де Маржері. Всі вони загинули.