Хмара: Нові очільники Transparency International не носять рожевих окулярів щодо корупції

20 Жовтня 2014, 13:20

Нове керівництво Transparency International, яке очолив глава перуанського Transparency, колишній спецпрокурор країни Хосе Карлос Угас Санчес, і голова управління Transparency International в РФ Єлєна Панфілова, будуть діяти радикальними методами щодо корупціонерів. Про це у коментарі Тиждень.ua заявив виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

«Ми дуже щасливі такою кадровою політикою. Transparency International є глобальною організацією, яка чимось нагадує ООН, і за кількістю бюрократії, і за глобальним впливом. Насправді на виборах нового очільника було змагання двох сил – послідовної, дипломатичної стриманості, яку пропонували Рубен Ліфука, представник Замбії і більш рішучих дій, які проголошували перуанець і росіянка», – зазначив Хмара.

За його словами, наразі триває ініціатива Transparency International під гаслом «Зриваємо маски з корупціонерів», і вона діє у рамках більшої глобальної компанії усього світу, «мета якої – показати справжні обличчя найбільших корупціонерів, які обкрадають свої країни, території, режими».

«Це дуже новаторський для Transparency International рух, який вимагає прямого конфлікту представників організації і корупціонерів. І радикальний підхід вимагала команда, яка перемогла. А переможена команда пропонувала виконувати цю ініціативу згідно з дипломатією і висловлювати глибоку стурбованість. Я дуже щасливий, що перемогла нестримна енергія», – заявив Хмара.

Він наголошує, що Хосе Карлос Угас Санчес був генеральним прокурором Перу, і свого часу викрив корупціонерів у президентській раті.

«І він став настільки незручним своєму суспільству, що його намагалися максимально витіснити з країни. А Єлєна Панфілова – багаторічна керівниця російського осередку Transparency International, який є дуже і дуже ефективним у себе у Росії і, по суті, залишається чи не єдиним острівцем доброчесності, надії у тій країні, яка просто втратила розум. Панфілова зайшлася моніторингом виборів, організація схожа на нашу ОПОРу, але більш потужна. Я радий, що якщо для Єлени в Росії не найкращі часи, світ зумів її підтримати й довірити керувати організацією, пропонувати свої ідеї для всього антикорупційного руху», – наголосив директор організації в Україні.

На його думку, і Перу, і Росія – схожі на Україну, «мають такий же контекст, як у нас».

«Це люди – не в рожевих окулярах, які чітко розуміють, що варто, а що не варто робити в даному випадку. Я очікую більше реактивної роботи Transparency International, який обов’язково вплине й на нашу організацію», –  заявив Хмара.

Як повідомлялось, 19 жовтня президентом організації став глава перуанського Transparency, колишній спецпрокурор країни Хосе Карлос Угас Санчес, за якого проголосували 75 осіб. 

Голову правління Transparency International в РФ Єлєну Панфілову обрали віце-президентом цієї міжнародної організації. 

2012 року Панфілова входила до складу Ради з прав людини та розвитку громадянського суспільства при президенті РФ (РПЛ). Однак перед поверненням Владіміра Путіна в Кремль на третій термін, коли була неясна доля РПЛ (зокрема, хто його очолить і як він формуватиметься), Панфілова разом з низкою інших громадських діячів покинула раду.

2000 заснувала і очолила російське відділення Міжнародної організації з протидії корупції Transparency International (TI). З 2000 є генеральним директором АНО «Центр антикорупційних досліджень та ініціатив« Трансперенсі Інтернешнл Росія» (Transparency International Росія). Викладає у Вищій школі економіки, де читає курси «Основи антикорупційної політики» та «Стратегії протидії корупції».