Містраль «Владивосток» готують до виходу з французького порту – активісти

17 Жовтня 2014, 12:17

«З 6:42 17 жовтня «Владивосток» перебуває на виході з бухти порту Сен-Назер в очікуванні припливу. Вночі буксир відтягнув вертольотоносець з швартового майданчика до виходу з бухти», – зазначив активіст Дімітрій Альбі.

При цьому офіційний сайт порту не відображає переміщення вертольотоносця від швартового майданчика до виходу з портової бухти Сен-Назеру.

Раніше активісти зафіксували зміни у графіку переміщення кораблів  – вихід «Владивостока», який спочатку планували на 21 листопада, перенесли на 17 жовтня. При цьому на сайті не було жодної інформації про повернення «Владивостока». Згодом адміністрація порту взагалі прибрала будь-яку інформацію про «Містралі» та навчальний російський корабель «Смольний» з двома екіпажами для вертольотоносців.

Крім того, напередодні французьке видання Ouest France оголосило про рішення виконавця контракту на проведення двох нових «поточних випробувань» найближчими днями. Метою випробувань є начебто завершення підготовки російських військових моряків. При цьому активісти наголошують, що упродовж вересня-жовтня «Владивосток» з російським екіпажем двічі виходив у відкрите море для подібних навчань.

Французькі активісти також зазначають, що, відповідно до повідомлень російських ЗМІ, обидва «Містралі» після випробувань були відключені від Автоматичної ідентифікаційної системи (Automatic Identification System – AIS), яка дозволяє стежити за кораблями в режимі реального часу.

Для стеження за рухом «Владивостока» активісти використовують іншу систему – Maritime Mobile Service Identity (MMSI). Ця система дозволяє отримати унікальний ідентифікатор для кожного судна, який залишатиметься до кінця його експлуатації. Згідно з MMSI, «Владивосток» має номер 227022600, перші три цифри якого означають країну-власника. Номер 227 – це Франція, Росія має номер 273.

Таким чином, активісти припускають, що як тільки сторони остаточно домовляться, номер «Владивостока» буде змінений на 273022600. За допомогою MMSI можна буде також відстежувати будь-які переміщення кораблів на світовій карті, зокрема і «Владивостока» під час його так званих нових «випробувань».

Водночас активісти висловлюють стурбованість діями французької влади і зазначають, що представники уряду Франції досі не зробили з цього приводу жодної заяви.

Як відомо, Франція має прийняти рішення щодо "Містралів" до кінця жовтня.

Раніше Франція з урахуванням ситуації в Україні визнала невідповідними умови для постачання Росії першого вертольотоносця типу "Містраль".

Нагадаємо, що Франція має чинний контракт з Росією на будівництво чотирьох вертольотоносців типу "Містраль", які можуть використовуватися для Чорноморського флоту РФ.

Раніше президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна не припинятиме військової співпраці з Росією.

Також нагадаємо, що в липні у Парижі протестували проти продажу "Містралей" до Росії.

Як відомо, 13 жовтня офіційний представник МЗС Франції Ромен Надаль заявив, що французька сторона передасть росіянам "Владивосток" лише за умови дотримання перемир'я на Донбасі, зокрема припинення вогню та політичного розв'язання конфлікту.