Депутати створили Антикорупційне бюро

14 Жовтня 2014, 11:49

Депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект №5085 "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції".

Законопроект підтримали 278 нардепів

Антикорупційне бюро розслідуватиме діяльність вищих посадових осіб.

Закон ухвалили у редакції парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

Після першого читання депутати прибрали з законопроекту перші два розділи та змінили вимоги до майбутнього голови Антикорупційного бюро. Встановлюється також, що Національне антикорупційне бюро утворюється президентом України, директор Національного бюро призначається на посаду та звільняється з посади президентом за згодою Верховної Ради, при цьому кандидатів на посаду директора висуватиме спеціальна комісія.

Також Верховна Рада 1/3 свого складу може висловити недовіру Директору, що має наслідком його відставку

Поправки № 92, 93 та 94, які обмежували повноваження директора Антикорупційного бюро (за словами автора поправок Сергія Власенка, директор мав можливість без судового рішення отримувати документи та проводити обшуки у приміщеннях, що є порушенням прав людини), депутати голосували окремо. В результаті депутати підтримали усі три поправки (за 229 та 243 нардепи). Отже, директор бюро не зможе без рішення суду проводити вказані вище дії.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила 7 жовтня проект закону про створення антикорупційного бюро.

Читайте також: Transparency International Україна: До другого читання антикорупційні закони можуть перетворитися на "Фількіну грамоту"