РНБО: Переговори з терористами тривають, розмежувальні лінії ще не встановлені

12 Жовтня 2014, 14:53

Українські і російські військові, а також бойовики ведуть переговори для встановлення режиму припинення вогню на Донбасі. Про це повідомив заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Польовий.

"Зараз відбуваються постійні консультації у складі спільної комісії за участю російських і українських військових. До цієї роботи також залучаються представники так званих "ДНР-ЛНР". Основна мета цих комісій – встановлення режиму припинення вогню. Після цього настане наступний етап – проведення розмежувальних ліній",- сказав Польовий.

Він нагадав, що на сході України діє спеціальна моніторингова місія ОБСЄ та контактна група для спостереження за режимом припинення вогню і проведення розмежувальної лінії.

Також представник РНБО зазначив, що бойовики на Донбасі майже припинили обстрілювати українських військових з реактивної і стовбурової артилерії, використовуючи її в міжусобних боях.

"Такі сутички останнім часом почастішали, вони несуть особливу небезпеку для мирного населення", – підкреслив Польовий.

Разом з тим, за його словами, обстріли сил АТО бойовиками все ж не припиняються. Так позиції біля н.п. Никишино, Уманське було обстріляно з гранатометів, мінометів, стрілецької зброї. Крім того, чотири рази з мінометів обстріляли аеропорт Донецька.

Нагадаємо, президент, а слідом за ним – і Рада нацбезпеки заявили, що наступний тиждень буде дуже важливим для установлення перемир'я в Донбасі. У суботу бойовики нібито повідомили про рішення припинити вогонь і дотримуватися "режим тиші". Однак із зони АТО до сьогодні продовжують надходити повідомлення про обстріл українських військ і мирних жителів.

Крім того, в штабі АТО повідомили, що з бойовиками досягнуті певні домовленості щодо "розмежувальних ліній", однак пізніше уточнили, що про конкретну угоду говорити передчасно.

Також нагадаємо, що голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко заявив, що українська влада підписала нову угоду про припинення вогню з бойовиками.