Понад півмільярда гривень виділять на оплату проживання переселенців

9 Жовтня 2014, 17:37

Уряд ухвалив рішення про фінансову підтримку вимушених переселенців із Донбасу та Криму, яка видаватиметься їхнім родинам для покриття витрат на проживання у тих регіонах, куди вони переїхали. Передбачається, що до кінця року на ці цілі буде виділено від 500 до 600 млн грн. Про це заявила міністр соціальної політики Людмила Денисова.

«Державні кошти  будуть виділені за рахунок субвенції, передбаченої на субсидії за житлово-комунальні послуги. Ми розраховуємо, якщо кількість людей не збільшиться, потрібно буде приблизно від 500 до 600 млн грн до кінця року. Окрім того, ми розраховуємо і на донорську допомогу міжнародних організацій», – зазначила Денисова.

Вона нагадала, що такому кроку держави передувало ухвалення урядом спеціальної  постанови «Про надання щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції, для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

«Відтепер, згідно з цим документом, розмір такої допомоги для непрацездатних (пенсіонерів, інвалідів та дітей) становитиме 884 грн на особу, а для працездатних – 442 грн. Загальна ж сума допомоги на сім'ю не може перевищувати 2 400 грн. Грошова допомога надаватиметься з дня звернення за її призначенням та виплачуватиметься терміном не більше 6 місяців», – пояснила міністр, порадивши переселенцям із Донбасу та Криму не зволікати і якнайшвидше звертатися до органу соцзахисту за фактичним місцем їхнього перебування чи проживання зараз.

Як раніше повідомлялося, Європейський Союз вирішив надати гранти під проекти, які підтримають вимушених переселенців з постраждалих від конфлікту на сході України районів. 

Нагадаємо, 3 жовтня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що кількість переселенців із зони АТО сягнула 350 тисяч.

Водночас, в ООН заявили, що реальна кількість переселенців в Україні може сягати 900 тисяч осіб.