На Харківщині через перевищення лімітів вдалися до аварійних відключень електроенергії

24 Вересня 2014, 15:58

"Уже на вчорашній день у зв'язку з тим, що у нас є критичне навантаження на мережі, відбувалися відключення по деяких районах", – повідомив Хома.

Він уточнив, що загалом по черзі проведені 4 годинних відключення в різних районах області. 

За словами Хоми, дефіцит електроенергії викликаний дефіцитом вугілля (так, на Зміївській ТЕС запаси вугілля становлять лише 50 тис. тонн при щомісячній нормі споживання в осінньо-зимовий період в 150 тис. тонн). Водночас заступник глави Харківської ОДА запевнив, що вже укладені договори на поставку необхідної кількості вугілля з Уругваю, ПАР та Росії. 

"Цього вистачить для нормальної роботи в опалювальний сезон", – підкреслив В. Хома. 

Він також повідомив, що в періоди дефіциту електроенергії буде вводитися спеціальний графік подачі електроенергії. За його словами, наразі профільне управління ОДА спільно з "Харківобленерго" і Дирекцією північних енергетичних мереж розробляють цей графік таким чином, щоб в періоди дефіциту електроенергії не доводилося відключати соціально значущі установи. 

Він зазначив, що основним споживачем електроенергії є населення і закликав жителів регіону по можливості зменшити споживання в години пікового навантаження (8:00-10:00, 19:00-22:00). 

"Потрібно відключити електроприлади, які можна відключити. Зайвий раз не вмикати телевізор, обмежити зовнішнє освітлення, застосовувати не лампи розжарювання, а, по можливості, більш економні лампи", – сказав В. Хома. 

Він також зазначив, що плануються заходи з обмеження вуличного освітлення та споживання електрики на рекламних носіях, коректування графіка руху електротранспорту, а також можливий переклад заводів на роботу в періоди міжпікового навантаження.

Як відомо, раніше про можливі аварійні відключення електроенергії повідомили у "Київенерго".

Нагадаємо, на початку вересня Міністерство енергетики і вугільної промисловості повідомило, що в Україні з метою економії у вранішні та вечірні години-пік відключатимуть електропостачання.