Соціолог: Перехід від незадоволення до радикальних протестів може бути дуже швидким

21 Вересня 2014, 22:36

«У нас протестні настрої високі взагалі завжди. Питання, чи буде поштовх, щоб вони перейшли в протести. Реальних причин, на мою думку може бути дві: по-перше – серйозні провали в АТО, зокрема розгром армії, до-друге – провали в економічній політиці. Маю на увазі різке падіння рівня життя (крах гривні, висока інфляція, невиплати зарплат, пенсій і т.д.)», – сказала Бекешкіна.

За її словами, нинішня політика президента щодо Донбасу спирається на думку більшості суспільства.

«Взагалі політика Порошенка спирається на основну частину населення, це варто визнати. Інша річ, що більшість не знає, яку ціну за це доведеться заплатити. Водночас і меншість – немаленька, близько 20%», – зазначила соціолог.

На думку генерального директора КМІС Володимира Паніотто, найбільшою помилкою української влади, у ситуації, що склалася, може стати відсутність комунікації з суспільством.

«Мені здається, що найбільша хиба влади сьогодні і – це стосується особливо законів 16 вересня – це відсутність комунікації з суспільством. Зважаючи на важливість прийняття цих законів, ми мали отримати ще ясне та зрозуміле їх обґрунтування. На жаль, ми такого пояснення не отримали безпосередньо з вуст президента, хоча, мені здається, ситуація вартувала того, щоб він безпосередньо звернувся. Навіть були доволі невиразні пояснення з боку його речників. Очевидно, що це можуть використати зараз для подальшого сіяння недовіри між суспільством та владою для розхитування ситуації в Україні і соціального вибуху», – сказав експерт.

Окрім того, значна частина суспільства переконана, що силовий метод – єдиний, яким можна змусити до чогось владу.

«Загалом, на сьогодні рівень протестів є справді значно радикальнішим, ніж на початку Майдану. Це власне пов’язано з тим, що попередня влада довела протести до силової фази, до того, що люди взялися за «коктейлі Молотова» і готові були силою боротися проти цієї влади. На жаль, у багатьох учасників протестів тепер сформувалося уявлення про те, що тільки силовим шляхом можна досягти чогось від влади. Це враження зараз посилиться, адже з зони АТО повертатимуться хлопці, які там жертвували здоров'ям та ризикували життям, а ще вони навчені, що проблеми вирішуються зі зброєю в руках», – зазначив він.

«Насправді влада може змінити ці уявлення, якщо знайде якийсь механізм співпраці з громадськістю та не доводитиме до розгойдування пристрастей», – додав Паніотто.

Нагадаємо, останнім часом в Україні збільшилася кількість протестів громадян, які вимагають від влади рішучіших дій щодо впровадження реформ та боротьби з корупцією та якісних змін в організації антитерористичної операції.