НБУ підтримав банки, з яких втекли депозити

13 Вересня 2014, 18:04

«Правління Національного банку України 11 вересня 2014 року прийняло рішення про надання двом системним банкам стабілізаційних кредитів на суму близько 2 млрд грн. Банки, що отримали вказані кредити, відносяться до 1 групи за розміром активів», – йдеться у повідомленні.

Таке рішення НБУ пояснює потребою у збільшенні ліквідних коштів банків, брак яких виникає, зокрема, через дострокове вилучення населенням коштів з депозитних рахунків та суттєве обмеження доступу банків України до внутрішнього та зовнішнього ринків запозичень.

Крім того, кредити були надані під першокласне забезпечення у вигляді гарантованих Кабміном облігацій Державної іпотечної установи та нерухомого майна, оцінку якого здійснено міжнародним незалежним оцінювачем ТОВ ColliersInternational.

Нагадаємо, що НБУ, відповідно до законодавства України, є кредитором останньої інстанції. У разі виникнення в банків тимчасових труднощів з ліквідністю та неможливістю залучити кошти з ринку банки можуть звернутися до регуятора для отримання кредиту для підтримання ліквідності.

Як повідомлялося, банківська система України зазнала 2 млрд гривень збитків через неплатоспроможні банки у січні-липні 2014 року.