Кабмін ліквідував тіньову схему продажу газу на $500 млн

11 Вересня 2014, 19:11

«Ми знайшли цю діру… ми вдарили по брудних руках вартістю 400-500 млн дол. Це обсяг тіньової схеми, яка працювала в газовому секторі», – сказав Гройсман.

Він розповів, що на поточний момент уряд вніс корективи в нормативи споживання газу населенням. Раніше вважалося, що без газового лічильника один споживач споживає 9,8 кубометра газу на місяць, хоча фактично цей показник дорівнює 6 кубометрам.

«Без лічильника вам виставляли оплату за 9,8 кубометрів, яких ви не споживали, але оплатили… Ви за нього заплатили за ціною для населення – за найнижчою ціною», – сказав Гройсман, додавши, що невраховані обсяги були продані промисловості.

«(Обсяги газу – ред.) були продані як найдорожчий газ, який не враховувався, промисловості по 500 дол. (за тисячу кубометрів)», – пояснив він.

За словами Гройсмана, в результаті розкриття однієї з таких схем, у газовому балансі України додався мільярд кубометрів фіксованих обсягів палива.

«І таких речей може бути достатньо, і їх потрібно шукати. Їх потрібно випалювати розпеченим залізом», – резюмував віце-прем'єр.

Нагадаємо, Україна в 2013 році скоротила споживання газу порівняно з 2012 роком на 8,1% – до 50,358 млрд кубометрів.