В РНБО заявили про “перший відносно спокійний день” на Донбасі

9 Вересня 2014, 18:10

"Протягом дня ситуація в зоні проведення АТО залишається стабільною. Сторони в цілому дотримуються режиму припинення вогню. Це перший відносно спокійний день на Сході України", – сказав він.

"Але водночас терористи укріплюють позиції в безпосередній близькості біля блокпосту Нацгвардії в районі населеного пункту Слов’яносербськ. Зараз в районі блокпосту зосереджено до 10 танків Т-72. Українські військові посилюють позиції та не піддаються на провокації. Наразі між сторонами зберігається нейтралітет", – повідомив він.

Водночас, Лисенко повідомив, що "на тимчасово окупованих територіях російські найманці продовжують залякувати населення". 

"О першій половині дня бойовики обстрілювали Макіївку Шахтарського району Донецької області; у Василівці Старобешевського району Донецької області вони обстріляли помешкання місцевих жителів та посилюють режим в’їзду-виїзду до вказаного міста", – повідомив Лисенко.

Лисенко наголосив, що на звільнених територіях ситуація залишається спокійною та контрольованою. Маріуполь перебуває під повною охороною та обороною об’єднаних сил АТО.

Нагадаємо, 5 вересня учасники тристоронньої контактної групи підписали попередній протокол про режим припинення вогню на Донбасі.

Після цього президент Петро Порошенко віддав наказ українським силам припинити вогонь, але терористи та російські військові на Донбасі почали порушувати перемир'я від самого початку.

Водночас, за даними РНБО, за час перемир'я загинули п'ять українських військових.

Крім того, за час так званого перемир'я терористи щонайменше 89 разів обстріляли позиції українських військових.