Семенченко оголосив про гарячу лінію для свідків боїв під Іловайськом

9 Вересня 2014, 17:32

«Я вчора був у військовій прокуратурі, спілкувався з прокурором і слідчими й запитав, чим конкретно ми можемо їм допомогти. Це молоді офіцери, які достатньо розуміють, що робиться зараз на фронті й запевнили мене, що зроблять усе можливе, щоб довести розслідування до кінця, а у випадку, якщо на них чинитиметься тиск, вони про це повідомлять», – зазначив Семенченко.

Він також нагадав, що військова прокуратура відкрила кримінальну справу за ч.3 ст. 425 КК України – (недбале ставлення військової службової особи до служби, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, якщо це заподіяло істотну шкоду). Передбачає покарання позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

За його словами, подібних розслідувань в Україні ще не проводилося, зокрема, потрібна маса різних експертиз.

Командир «Донбасу» звернувся до військовослужбовців, незалежно від звання, яким щось відомо про обставини оточення під Амвросіївкою, Савур-Могилою, Іловайськом, співпрацювати зі слідством. Семенченко розраховує, що буде проведено об'єктивне розслідування.

«У будь-якому випадку, ми цю справу так не залишимо», – сказав він. За словами Семенченка, громадськість також повинна контролювати хід розслідування, а в Україні повинна нарешті запрацювати система, яка дасть об'єктивну оцінку діям військових у ході АТО.

Як відомо, добровольчі батальйони, потрапивши в оточення противника під Іловайськом,  неодноразово просили у командування підкріплення. Зокрема бронетехніку та важке озброєння. Втім, за словами бійців, потрібна підмога так і не надійшла.

В той же час, росіяни обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити військові.

Протягом кількох днів українським військовим вдається виходити невеликими групами. За неофіційними даними, під Іловайськом загинули близько 100 осіб, кілька сотень потрапили в полон.

Напередодні заступник військового комісара Запорізької області Михайло Логвинов повідомив, що до моргу судово-медичної експертизи Запоріжжя за попередні 2 дні доставлено 87 тіл бійців, загиблих під Іловайськом, більшість з них – із добровольчих батальйонів.