ООН: терористи досі утримують близько 460 заручників

9 Вересня 2014, 09:51

За його словами, збройні групи і далі викрадають людей і завдають їм тортур. Вони роблять це з метою отримання викупу, залучення до примусової праці й обміну на своїх бійців, утримуваних українською владою.

"Повстанці на сході України залякують людей, примусово набирають бійців у свої ряди, погрожуючи стратою і тероризуючи все населення на підконтрольних територіях", –сказав помічник генерального секретаря ООН з прав людини.

Шимонович відзначив також зростання кількості загиблих. В цілому на сході України були вбиті 2729 осіб. Якщо до цього числа додати кількість жертв катастрофи авіалайнера «Малазійських авіаліній» (298 людей), то йтиметься про більш як три тисячі загиблих. Помічник генерального секретаря наголосив, що говорить тільки про зареєстровані вбивства. На його думку, реальне число жертв може бути набагато більшим.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко під час візиту в Маріуполь заявив, що після підписання перемир'я з полону звільнили 1200 людей. Згодом у прес-службі глави держави уточнили, що насправді з полону звільнені 648 людей.

Як відомо, 5 вересня у Мінську учасники тристоронніх переговорів підписали попередній протокол угоди про припинення вогню на Донбасі.

Згодом стало відомо, що президент Петро Порошенко віддав наказ припинити вогонь на Донбасі з 18 години 5 вересня.

Також Порошенко повідомив, що ймовірно у суботу, 6 вересня, відбудеться обмін заручниками.

Тим часом, 8 вересня у прес-центрі АТО заявили, що певні досягнення у консультаціях зі звільнення українських полонених, які перебувають у полоні терористів, вже є, однак подробиці поки не розголошуються.

Між тим, на сайті "ДНР" з'явилося повідомлення, що вони припиняють процес обміну полоненими, оскільки, нібито, не отримали список полонених бойовиків.