Курченко міг вкрасти з банку близько 3 млрд грн через підставні фірми

9 Вересня 2014, 09:41

Зокрема, це підтверджують судові процеси, які виграв Реал Банк. Згідно з рішеннями судів, фірми повинні повернути банку майже 3 млрд грн, однак здійснити це майже неможливо.

Наприкінці лютого Реал Банк віднесли до категорії неплатоспроможних і ввели тимчасову адміністрація. До того в установі не змогли виплатити 700 млн грн депозитів фізосіб, з яких компенсації за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб підлягало близько 550 млн грн.

Крім того, торік Реал Банк залучив міжбанківські кредити на майже 500 млн грн і рефінансування від Нацбанку на 795 млн грн.

Отримані гроші, починаючи з 2012 року, активно виводили у близькі до Курченка структури, а потім кошти розчинялися.

Наприклад, у червні минулого року банк відкрив кредитні лінії на 453 млн грн кожна компаніям "Фешин мобайл" (зі статутом всього 60,5 тис. грн) і БК "Гефест альянс". Обидві фірми оформили на невідомих харків’ян Антона Леонтьєва та Андрія Самофалова відповідно.

У вересні минулого року кредитні лінії по 250 млн грн банк відкрив кримській фірмі «Аристократ Тім» і київському ТОВ «Київмонтаж».

З лютого цього року усі ці компанії перестали обслуговувати кредити. Влітку банк домігся стягнення з них майже 1,5 млрд грн. Однак досі не отримав ці гроші. Та, судячи з усього, цього й не відбудеться, оскільки всі цінні активи з фірм вже вивели.

Це ж стосується ще двох десятків компаній з Сімферополя, Чернівців, Харкова, Донецька і Києва, суди проти яких Реал Банк виграв цього літа на загальну суму майже 1,4 млрд грн. Всі ці фірми потенційні банкрути з мізерними залишками на рахунках.

Нагадаємо, власником Реал Банку є Сергій Курченко та люди, яких пов'язують з так званим угрупованням "Сім'я" Віктора Януковича. Ця установа не вперше фігурує у зловживанням представників влади часів Януковича.

Як повідомлялося, у квітні Курченка оголосили в міжнародний рошук.

Крім того, Генпрокуратура визнала СЄПЕК Курченка злочинною організацією

Також стало відомо, що у Німеччині й Австрії розпочали розслідування фінансових схем Курченка.