Мінфін заборонив чотирьом банкам виплачувати зарплату бюджетникам

8 Вересня 2014, 12:26

Згідно з повідомленням, 4 вересня на засіданні конкурсної комісії прийняли  рішення про припинення виконання функцій уповноваженого банку «Золоті ворота», «Актив-Банку», «Терра Банку», банку «Морський».

Наразі переможцями конкурсу з визначення уповноважених банків, через які може здійснюватися виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ, є 72 комерційних банки.

Як відомо, у грудні 2013 року Мінфін оприлюднив проект наказу, який змінює порядок конкурсного відбору банків для виплати зарплати працівникам бюджетних установ. Відповідно до нового порядку, до участі в конкурсі допускають банки, що належать державі не менш ніж на 75%, статутний капітал яких становить не менше 10 млрд грн. На думку банкірів, такі зміни обмежують конкуренцію на банківському ринку і є спробою ввести дискримінаційні умови для 99% банків України. У березні Міністерство фінансів України за результатами конкурсу з визначення уповноважених банків для виплати зарплат працівникам державних бюджетних установ обрало 80 банків, які діють на території України.

Як повідомлялося, протягом січня-липня банківська система України цього отримала 2 млрд гривень збитку через неплатоспроможні банки.

Нагадаємо, Нацбанк пiдтримав 21 банк рефiнансуванням на 5,2 млрд гривень.