Франція рахує, скільки втратить через відмову від поставок “Містралей”

4 Вересня 2014, 16:31

«Coface видала кредитне страхування для виконавця контракту – Дирекції з будівництва військових кораблів (DCNS), яке повністю покриває ризики у разі порушення умов контракту з «Містралями», – зазначила Крелленштейн.

За її словами, у випадку, коли угоду щодо "Містралів" скасують, Coface вивчить можливості з «перерозподілу військових кораблів».

Водночас Bloomberg із посиланням на власні джерела повідомляє, що уряд Франції розпочав оцінку можливих збитків від скасування контракту на постачання вертольотоносців класу «Містраль» Росії.

«Після рішення президента Франції Франсуа Олланда не поставляти бойові французькі вертольотоносці класу «Містраль» Росії, уряд оцінює можливі збитки», – повідомило джерело агентства.

Вартість контракту становить майже 1,2 млрд євро, тому французька влада розглядає кілька варіантів уникнення від штрафних санкцій, які були внесені до умов дотримання контракту. Джерело повідомило, що особливо активно вивчаються можливості, передбачені міжнародним правом, у тому числі запровадження ембарго на продаж озброєння Росії і наступного розірвання контракту. Натомість Bloomberg із посиланням на джерело зазначає, що станом на 4 вересня контракт по «Містралям» не розірваний, хоча і не виключає, що таке рішення є політичним кроком.

«Франція погодилася взяти на себе серйозні бюджетні та фінансові ризики, призупинивши постачання «Містралів», – підкреслило джерело в уряді Франції.

Згідно з оцінками експерта Інституту міжнародних і стратегічних відносин (IRIS) Паскаля Боніфаса, ймовірне розірвання договору може коштувати Франції в компенсації до 5 млрд євро на додаток до договору 1,2 млрд євро.

Як повідомлялося, Франція з урахуванням ситуації в Україні визнала невідповідними умови для постачання Росії першого вертольотоносця типу "Містраль".

Нагадаємо, що Франція має чинний контракт з Росією на будівництво чотирьох вертольотоносців типу "Містраль", які можуть використовуватися для Чорноморського флоту РФ.

Раніше президент Франції Франсуа Олланд заявив, що його країна не припинятиме військової співпраці з Росією.

Також нагадаємо, що в липні у Парижі протестували проти продажу "Містралей" до Росії.