Росія грозилася, але так і не подала у ЄСПЛ жодного позову проти України

24 Серпня 2014, 22:01

«Протягом 2014 року Україною проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини  відповідно до статті 33 «Міждержавні справи» Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод було подано три міждержавні заяви», – йдеться у повідомленні.

За результатами їх розгляду Європейським судом було відкрито провадження у трьох справах, а саме: «Україна проти Росії», «Україна проти Росії (II)» та «Україна проти Росії (III)».

«Справа «Україна проти Росії» (І) стосується скарг України щодо порушення Російською Федерацією ряду прав, гарантованих Конвенцією, спричинених її діяльністю на території Кримського півострову та південно-східних регіонів України», – повідомляють у ЄСПЛ.

Провадження у справах «Україна проти Росії (II)» та «Україна проти Росії (III)» було відкрито в Європейському суді з огляду на скарги України, що стосуються випадків викрадення українських дітей-сиріт та їх подальшого незаконного переміщення на територію Російської Федерації та порушення прав лідера Кримсько-татарського народу Мустафи Джемілєва та його сина, Хайсера Джемілєва, ув'язненого в Сімферопольському СІЗО, Російською Федерацією відповідно.

«Європейський суд за результатами розгляду заяви уряду відкрив провадження у справі «Україна проти Росії (III)» та відповідно до Правила 39 Регламенту Європейського суду дав вказівки Урядам Російської Федерації та України забезпечити повагу до конвенційних прав Хайсера Джемілєва, включаючи повагу до його безпеки та права на юридичну допомогу», – повідомляють у відомстві.

Як стверджують у ЄСПЛ, уряд України періодично надсилає доповнення до поданих міждержавних заяв проти Росії, з огляду на розвиток подій, що стосуються їх змісту.

Окрім того, Українська Гельсінська спілка з прав людини паралельно подала заяву до Європейського суду відповідно до правила 39 Регламенту Європейського суду в інтересах сина Джемілєва.

Тим часом у ЄСПЛ зазначають, що за цей час уряду України з Європейського суду «не надходило справ, провадження у яких було відкрито за результатами розгляду заяв Російської Федерації поданих проти України».

Як повідомлялось, ще у травні у Громадській палаті РФ заявили, що планують подати позов до Європейського суду з прав людини проти України через події, які відбулися в Одесі 2 травня.

Нагадаємо, Україна має намір у вересні подати до Європейського суду з прав людини оновлену заяву з приводу незаконних дій Росії в Криму та на Донбасі.