Експерт: Санкції третього рівня – це перший серйозний крок ЄС проти російської агресії

30 Липня 2014, 15:12

«Це тільки перший крок у серйозному напрямку. Переоцінювати економічне значення цих санкцій не варто, бо вони не матимуть такого блискавичного характеру, тому швидко на російську економіку не подіють, окрім коливання курсів на біржах», – заявляє Горбач.  

На його думку, у середньостроковій перспективі такі санкції роблять практично неможливим модернізацію російської економіки.

«Відтак – прирікають на все більше економічне відставання від провідних країн світу. Головне не в тому, які санкції, і проти кого, головне полягає у тому, що захід робить це разом, фактично демонструючи єдність, готовність нести збитки зі свого боку,  хоча не такі великі, як Росія», – вважає експерт.

За його словами, перш за все, санкції відобразяться на фінансовому секторі, насамперед йдеться про банківську сферу.

Наступний сектор, який постраждає, – військово-промисловий комплекс.

«Але це все також не є остаточним, я розцінюю такі санкції як далеко не фінальні. Наступний сектор, до яких може вдатися Європа, – це енергетика. Найстрашніше для російської економіки, що швидко може поставити на місце, – це цінова політика стосовно нафти й газу. Це те, на що не може поки що піти ЄС. Проте він може заміщувати більш-менш безболісно російську нафту. Думаю, наступний крок буде саме поступова відмова від російського експорту нафтових продуктів», – наголошує Горбач.

На його думку, якщо Росія не демонструє якоїсь готовності іти на зустріч Заходу, то санкції будуть збільшуватися.

«Зараз будуть канікули у політиків Заходу й США, сезон відпусток у серпні, проте вже у вересні можна чекати жорстокіших, секторальних санкцій», – заявляє експерт.

Горбач прогнозує їхнє збільшення настільки, наскільки Росія буде продовжувати свою агресивну політику.

Як повідомлялося, 29 липня посли країн-членів ЄС під час засідання в Брюсселі ухвалили рішення про введення санкцій третього рівня щодо Російської Федерації.