Експерт: Рада навряд чи підтримає відставку Яценюка

29 Липня 2014, 18:00

«З великою ймовірністю можна сказати, що Верховна Рада навряд чи підтримає відставку Яценюка. Однак головна проблема полягає не в цьому. Чи вдастся проголосувати за урядові законопроекти? Саме це питання залишається відкритим, і воно впливатиме на подальшу поведінку прем’єра», – вважає політолог.

«Наразі відчувається, що сплеск емоцій, який був минулого четверга (24 липня, коли Яценюк подав у відставку – ред.), минув. Про це свідчить, зокрема, останній виступ Арсенія Петровича на телебаченні, його повернення до головування та активна робота в уряді. Зустріч між президентом, прем’єром та головою ВР у п’ятницю (25 липня – ред.) сприяла відновленню співпраці між керівниками державних інституцій і порозумінню між Порошенком і Яценюком. Сам прем’єр наголосив, що підтримує єдність дій між президентом та урядом. Швидше за все, Яценюк відчув ризики і небезпеки, які можуть виникнути внаслідок індивідуальних дій та конфліктів всередині команди Майдану», – зазначив експерт.

«Дуже важливо, що і в Порошенка, і в Яценюка є відчуття того, що не можна повторювати помилки 2005 року. Наразі обидва керівники демонструють готовність до спільної роботи, а це принципово важливо в умовах нинішньої політичної ситуації. Тим більше, коли йде війна на Сході», – наголосив Фесенко, підкресливши, що до цієї співпраці повинна приєднатись парламентська більшість.

«Коаліції не існує. Це пов’язано з підготовкою правових передумов для проведення дострокових парламентських виборів, і це теж треба робити. Але необхідно зберегти хоча б відносну парламентську більшість для реалізації принципових законопроектів. Це стосується бюджетного законопроекту щодо забезпечення АТО, ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС та реформаторських ініціатив уряду. Важливо, щоб знайшлася більшість, яка їх підтримає», – зазначив політолог.

На його думку, така консолідація є основною умовою для подолання нинішньої кризи, однак не всі політики напередодні виборів готові приймати непопулярні рішення.

«З одного боку, необхідно профінансувати потреби армії. Більшість депутатів це розуміє і готова підтримати. Але заради фінансування АТО та певної оптимізації бюджету, що пов’язано з виконанням вимог МВФ, потрібно піти на певні непопулярні рішення. Це заморожування певних соціальних виплат, корекція деяких соціальних програм тощо. В умовах наближення виборів далеко не всі депутати готові за це голосувати. Крім того, є певні лобістські ігри навколо  законопроекту щодо ГТС», – зауважив Фесенко.

«Дуже багато залежить від індивідуальної роботи з фракціями та окремими депутатами як з боку прем’єр-міністра, так і з боку президента. Тож шанси на проходження хоча б окремих урядових законопроектів є, але залишаються й великі ризики», – резюмував експерт.