Терор поза межами Донбасу: підриви українських банків, газогонів та залізничних колій

23 Липня 2014, 15:06

Диверсії на газогоні

Зокрема у травні на магістральному газопроводі високого тиску Уренгой-Помари-Ужгород в селі Небилів Рожнятівського району на Івано-Франківщині сталося три вибухи. За словами правоохорнців, зловмисники заклали вибуховий пристрій дистанційного керування в землю безпосередньо під газопроводом. Очевидно, терористи намагались вивести з ладу міжнародний газопровід. Прокуратура Івано-Франківської області розпочала кримінальне провадження за фактом вибуху на міжнародному газопроводі, попередньо кваліфікувавши його як "терористичний акт". Досудове розслідування здійснює управління СБУ в області. Газопроводи на території Прикарпаття взяли під посилену охорону не лише правоохоронці, а й представники батальйону територіальної оборони.

У червні на цьому ж газогоні  у Полтавській області стався ще один вибух на ділянці , що розташована в полі, за 1 км від найближчого населеного пункту. Тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що ключова версія причини вибуху – терористичний акт, а прем'єр Арсеній Яценюк доручив відповідним відомствам і компаніям посилити охорону української газотранспортної системи. Після вибуху транзит газу здійснювали в повному обсязі через резервну гілку газогону. На початку липня в «Укртрансгазі» заявили про завершення ремонтних робіт на газопроводі.

Підриви на залізниці

Впродовж останніх місяців мало не щодня відбуваються диверсії на залізничних шляхах Донбасу, однак колії пошкоджують і поза межами АТО. 

Зокрема в ніч на 24 червня на виїзді з міста Оріхів на Запоріжжі невідомі підірвали міст, внаслідок чого зупинився рух пасажирських потягів. Також були змінені маршрути кількох поїздів. Пошкоджену ділянку залізничники відновилина початку липня. 

Згодом працівники СБУ затримали п’ятьох членів диверсійної групи, які вчинили вибух у Оріхові. Злочинці також планували підірвати залізничну колію у Гуляйпільському районі Запорізької області. У затриманих вилучили 100 кг тротилу, терористичне знаряддя, карти місцевості з позначенням залізничних мостів, які диверсанти готувалися зруйнувати. Також правоохоронці встановили, що диверсанти пройшли спецпідготовку з підривної справи у навчальному таборі у Ростовській області РФ.

29 червня у Харківській області біля села Зелений Колодязь підірвали залізничний міст. Пошкодили залізничне полотно і підпори мосту. У сусідніх будинках вибуховою хвилею вибили шибки в вікнах. 

За даними «Укрзалізниці», дії терористів впродовж травня-червня на залізничних шляхах України загалом завдали збитків на суму 1,2 млрд грн. 

Теракти у банках

В Одесі 14 травня близько 4-ї години ранку стався вибух у відділенні «ПриватБанку», розташованому на вулиці Краснова. В результаті вибуху і пожежі постраждав банкомат та вхідні двері відділення. Злочин зафіксували на відео. Правоохоронці розпочали пошук злочинця, а банк оголосив нагороду за його упіймання в сумі 50 тисяч гривень.

В ніч на 13 липня підірвали ще два одеських відділення "ПриватБанку". В результаті вибухів ніхто не постраждав, проте будівлі зазнали значних ушкоджень.

У липні в Сімферополі біля відділення українського банку «Хрещатик» пролунали два вибухи. За непідтвердженою інформацією одна жінка отримала поранення. На місце інциденту прибула велика кількість пожежників, спецпризначенців і працівників ФСБ. Відповідно до попередніх висновків, вибухівку поблизу стін установи заклав колишній військовий медик, який живе неподалік. 

Згодом Служба безпеки України затримала п'ятьох злочинців, причетних до підривів банківських установ в Одесі. Правоохоронці встановили, що затримані координували свої дії з ватажками терористів, які орудують на сході України. За даними СБУ, угруповання мало на меті дестабілізувати ситуацію в регіоні і готувало низку терактів з використанням саморобних вибухових пристроїв у місцях масового скупчення людей та проти політиків. Зокрема під час обшуку у злочинців вилучили елементи вибухових пристроїв, вибухову суміш, засоби травмування людей під час вибуху (металеві кулі, подрібнені цвяхи тощо) та сепаратистську символіку.

Інші теракти

У червні у Сімферополі закидали "коктейлями Молотова" мечеть.Будівля не постраждала. Крім того, на паркан поряд невідомі нанесли фашистську свастику.

В ніч на 4 липня в Одесі стався вибух біля Суворовського районного військкомату. В результаті вибуху пошкоджена зовнішня стіна, а також частково зруйноване перекриття між підвальним приміщенням та 1-м поверхом будівлі. Вибуховою хвилею з 1-го по 3-й поверхи вибито віконне скло. Також частково вибито скло на 3-му та 5-му поверхах розташованого поруч житлового будинку. Ніхто не постраждав. Вибух кваліфікували як теракт. Того ж дня глава СБУ Валентин Наливайченко повідомив про те, що правоохоронці затримали підозрюваного – наркозалежного громадянина.

У ніч на 18 липня вибух пролунав поблизу будівлі філармонії на Майдані Незалежності у Києві. Внаслідок інциденту постраждав 45-річний чоловік, якого з численними осколковими пораненнями доправили до лікарні. Міліція розпочала розслідування інциденту. 

Також у липні в Запоріжжі поблизу 5-ої міськлікарні пролунав потужний вибух. В будівлі кардіоцентру на двох поверхах вилетіли вікна. Жертв і постраждалих не було. Правоохоронці протягом кількох годин затримали зловмисників. Затримані переконують, начебто не мали наміру вчиняти теракт. Вони розповіли,що, начитавшись у мережі рецептів з виготовлення вибухових пристроїв, вирішили зібрати такий пристрій і випробувати у безлюдному місці. Інформацію про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 263 Кримінального кодексу України – «незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами». 

Крім того, в різних містах України активізувалися "телефонні терористи". Зокрема у Києві протягом місяця кілька разів повідомляли про замінування офісу "5 каналу", залізничного вокзалу, низки торговельних центрів. У Харкові – про вибухівку, закладену на станції метро. Також "телефонні мінувальники" активізувалися у Львові, Дніпропетровську та Житомирі, однак жодне зі згаданих повідомлень не підтвердилося.