Про “замінування” київських будівель повідомляють із зони АТО

21 Липня 2014, 15:57

"Минулого тижня до органів внутрішніх справ надійшло 36 анонімних повідомлень про замінування адміністративних будівель, телеканалів, вокзалів, торгово-розважальних центрів тощо. Зокрема, на вихідних в столичну міліцію надійшло 13 анонімних дзвінків", – розповів Юлдашев.

"Деякі з цих "жартівників" телефонували з зони АТО. Зокрема, два телефонних дзвінки надійшли з Луганської області", – повідомив прокурор Києва.

"Вочевидь, хтось намагається посіяти паніку в столиці, дезорганізувати роботу правоохоронних органів, розпорошити сили. Але я б просив Вас зберігати спокій. Запевняю, кожен такий випадок ретельно розслідується", – заявив він.

Юлдашев також нагадав, що санкцією статті 259 КК України (Заздалегідь неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян) передбачено покарання від 2 до 7 років позбавлення волі.

"Крім того, з винних осіб буде стягнуто збитки, які вони завдали державі у зв’язку з необхідністю реагувати на подібні заяви. Для довідки: кожен виклик на хибне мінування обходиться державі приблизно у 30 тисяч гривень", – заявив прокурор столиці.

Він зазначив, що одного з анонімів, який під час інавгурації президента Петра Порошенка "замінував" Верховну Раду та залізничний вокзал, вже вдалося встановити та затримати. Зараз триває слідство, встановлюються мотиви та обставини вчинення злочину.

"Не маю сумніву, що і теперішніх "мінерів" буде знайдено. "Жартівникам" не вдасться уникнути відповідальності. Це лише питання часу", – запевнив Юлдашев.

Як повідомлялося, тільки 19 липня зловмисники повідомили про низку замінувань у Києві, Львові та Харкові. В усіх випадках міліція не знайшла підтверджень наявності вибухівки.

Також нагадаємо, що через численні повідомлення про замінування у Києві створили Штаб цивільної оборони для координації та швидкого реагування всіх служб у випадку надзвичайних ситуацій.