Вихідні в зоні АТО: Наступ силовиків, обстріли з території РФ та мародерство на місці авіакатастрофи

21 Липня 2014, 13:31

В ніч на 19 липня бойовики обстріляли чотири позиції українських силовиків.  Зокрема терористи із застосуванням артилерії та мінометів тричі атакували контрольований силами АТО аеропорт «Луганськ». Також бойовики здійснили мінометний обстріл блокпосту поблизу населеного пункту Суха Балка.Також із установки БМ-21 "Град" обстріляли блок-пост поблизу Червонопартизанська, та зі стрілецької зброї – блок-пост поблизу Олександро-Калинового.

Крім того, частина підрозділу 3-го резервного батальйону Нацгвардії потрапила у засідку під час передислокації особового складу під Артемівськом. Терористи відкрили вогонь із гранатометів, мінометів та стрілецької зброї.В результаті бою у Нацгвардії повідомили про 3 загиблих та 10 поранених.

Протягом 19 липня з території Росії по силах антитерористичної операції тричі відкривали вогонь з БМ-21 "Град" і мінометів. За оперативними даними групи «Інформаційний опір», вогневі позиції російських бойових розрахунків були розташовані поблизу населеного пункту Новая Надєжда (Ростовська область, РФ).

Того ж дня повідомили про 17 обстрілів позицій сил АТО, які бойовики здійснили впродовж доби у Луганську. За даними РНБО, загинули 5 українських силовиків, 20 отримали поранення.

Крім того, у прес-центрі додали, що сили АТО, увійшовши до аеропорту «Донецьк» та перерізавши основну трасу, що пов'язувала Донецьк із Луганськом та, відповідно, Росією, заблокували транспортний вузол, який використовували терористи для постачання зброї та боєприпасів з РФ. У той же час на сторінках терористів у соціальних мережах заговорили про "стратегічну поразку".

Також, 19 липня повідомили про викрадення бойовиками "ДНР" 36 тіл жертв катастрофи малайзійського Боїнга, збитого терористами 17 липня. Бойовики перешкоджали роботі фахівців на місці падіння літака та вивозили уламки в невідомому напрямку. За даними РНБО, терористи використовували кредитні картки загиблих та знімали з тіл коштовності. Згодом бойовики пообіцяли допустити експертів на місце катастрофи за умови, якщо влада припинить антитерористичну операцію на Донбасі.

20 липня терористи обстріляли з реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град" центр Луганська. Крім того, для обстрілу мирних громадян міста бойовики використовували міномет, встановлений на вантажному автомобілі. Як зазначили в штабі АТО, вогонь відкрили з метою дискредитації українських силовиків, однак сили АТО не застосовують артилерію й авіацію в населених пунктах, де перебувають мирні громадяни.

Також 20 липня тривали активні бойові зіткнення поблизу міст Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк і в передмістях Луганська. Під час боїв поблизу Лисичанська силовики знищили три бронемашини терористів,  затримали 35 російських найманців, серед яких більшість становлять «кадирівці».

За даними прес-центру АТО, загалом протягом 20 липня терористи 25 разів атакували позиції українських силовиків. Частину обстрілів здійснювали з території Росії. Внаслідок бойових дій загинули вісім військовослужбовців, 50 отримали поранення.

Крім того, у штабі АТО повідомили, що силовики розширили контрольовану територію поблизу аеропортів Луганська і Донецька і закріпилися на нових позиціях.

Також українським військовим вдалося ущільнити кільце навколо Горлівки та Донецька та відрізати від забезпечення основні угруповання терористів на території Луганської та Донецької областей.  

За даними групи «Інформаційний опір», станом на 21 липня найбільш напруженою залишилася ситуація в прикордонних районах (поблизу н.п.Успенка, Маринівка, Дякове), а також поблизу Донецька, Луганська, Попасної, Краснодону, Горлівки.