Події 18 липня: Українські війська увійшли до Луганська, а в Радбезі ООН говорили про збитий над Донеччиною пасажирський Боїнг

19 Липня 2014, 00:20

Цього дня сили АТО просунулися на 10-15 км вглиб території терористів.

Згідно з інформацією групи "Інформаційний опір", сили АТО здійснили перегрупування, зменшивши кільце (в районі держкордону – лише силами окремих підрозділів, що не мають можливості повністю контролювати держкордон) і просунулись углиб території, умовно контрольованої терористами на 10-15 км.

На зайнятій території проводиться інженерне обладнання місцевості, додали у тексті.

Пізніше повідомили, що бойовики обстріляли луганський аеропорт, а один український військовий загинув.

"Бойовики обстріляли з "Граду" Луганський аеропорт, в результаті чого один військовослужбовець загинув, 13 осіб отримали поранення", – повідомив керівник групи інформування АТО Владислав Селезньов.  

Також бойовики обстрілювали селище Рубіжне поблизу Луганська.

Згодом стало відомо, що впродовж дня у Луганську загинуло щонайменше 20 мирних мешканців.

"Протягом сьогоднішнього дня продовжується інтенсивний обстріл Луганська. Снаряди падають практично у всіх районах, зокрема зафіксовано попадання в центрі, у кварталах Південний, Героїв Сталінграду, Гайового, 50 років Жовтня, в Кам’янобрідському районі, в районі автовокзалу, Лісоторгового та інших частинах міста. Точна кількість загиблих і постраждалих уточнюватиметься", – повідомили в прес-службі Луганської міськради.

Вже увечері повідомили, що сили антитерористичної операції встановили контроль над південно-східною частиною Луганська.

"Міністр оборони генерал-полковник Валерій Гелетей доповів президенту України Петру Порошенку про те, що Збройні Сили України взяли під контроль південно-східну частину міста Луганськ", – йдеться у повідомленні прес-служби голови держави.

Також повідомили, що українські війська розблокували аеропорт Луганська.

Крім того, 18 липня Малайзійські авіалінії встановили громадянство 294 з 298 пасажирів збитого Boeing-777.

На борту перебували: 189 громадян Нідерландів, 44 малайзійці, 27 австралійців, 12 індонезійців, дев'ять громадян Великобританії, по четверо бельгійців та німців, троє філіппінців та по одному громадянину Канади і Нової Зеландії.

Досі не встановили національність ще чотирьох пасажирів збитого літака.

Також повідомили, що Євроконтроль заборонив польоти над східними регіонами України. У повідомленні зазначається, що раніше польоти в цій зоні були частково заборонені, однак дозволені на висоті, на якій летів збитий малайзійський літак.

Рада безпеки ООН цього дня скликала екстрене засідання у зв'язку із авіакатастрофою літака Малайзійських авіаліній на сході України.

Ініціатором засідання Радбезу ООН виступила Великобританія.

Водночас, представник України в ООН Юрій Сергєєв на своїй сторінці у Twitter заявив, що на засіданні Ради безпеки Україна надасть докази причетності РФ до катастрофи літака.

«Україна надасть докази російської військової причетності до аварії Boeing. Цей злочин має бути повністю розслідуваний», – написав він.

У МВС заявили, що установка "Бук" з якої НФВ могли випустити ракету в малайзійський лайнер, вже у Росії.

"За останньою інформацією терорист міжнародного класу Стрєлков, він же Гіркін, вночі приїжджав в Сніжне для розрулювання ситуації зі збитим малайзійськім Боїнгом. Вночі установка "Бук", з якої був зроблений пуск ракети, була вивезена на територію РФ, де її, швидше за все, знищать (….)", – написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Також 18 липня прем'єр-міністр Яценюк заявив, про можливість повного припинення торгівлі з Росією.

"Треба готуватися до того, що у нас буде практично повне обмеження торгівлі з РФ у двосторонньому форматі. Я просив би Мінекономіки та профільні міністерства зробити опитування, що ми з ринків будемо втрачати і що будемо отримувати", – заявив Яценюк.

За його словами, у випадку, якщо російський ринок буде повністю перекритий, експорт української продукції впаде на $5 мільярдів.

"Коли міжнародна спільнота вводить санкції щодо Росії, закриває свої ринки – вона також зазнає збитків. А ми сидимо і думаємо, що так просто все пройде. Це неправильно, це не відповідає нормам міжнародного права, це не відповідає основному поняттю нашої гідності. Я розумію, що Росія – це не єдиний ринок у світі, куди українську продукцію повинні поставляти. Уряд готовий зробити все, щоб ми за короткий термін диверсифікували ринок збуту ", – наголосив прем'єр.

Крім того, вночі на Майдані Незалежності у Києві стався вибух і одна людина постраждала