Матері бійців АТО скаржаться на бездіяльність влади та вимагають мобілізації дітей депутатів

18 Липня 2014, 18:13

Кількадесят  жінок  зібралися під стінами Волинської обласної ради з вимогою негайно скликати позачергову сесію, аби депутати проголосували за проект звернення до президента України із згаданими вимогами. Учасники мітингу приходили  під облраду ще 16 липня із вимогою скликати сесію 18 липня, проте цього не відбулося.

Заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик повідомив, що голова ради підписав розпорядження про скликання сесії на вівторок, 22 липня, однак учасників мітингу це не влаштовувало.

Жінки повідомили про військовослужбовців 51-ї бригади, які прикомандировані до 72-ї Білоцерківської механізованої бригади і перебувають в оточенні під містом Амвросіївка.

Як відомо, протягом кількох днів там тривають бої.  За словами матерів, військовослужбовцям бракує їжі та води, а підмога не приходить. Жінки зазначають, що воякам не дозволяють відкривати вогонь. Неодноразово мітингувальники згадали про саботаж роботи керівниками бригади. За їх словами, з початком боїв вони зникають.

Крім того, жінки звинуватили обласну владу у бездіяльності, оскільки та за чотири місяці не спромоглася закупити бронежилетів бійцям. За інформацією однієї з учасниць мітингу, бійців першого батальйону територіальної оборони Волинської області збираються відправляти у місце бойових дій без засобів захисту тіла.

Протестувальники запевнили обласну раду, що не залишать приміщення, доки не будуть виконані їх вимоги.  

Під тиском громадськості голова обласної ради Валентин Вітер скликав позачергову 28 сесію для розгляду проекту звернення до президента. Засідання призначили на 15:00 18 липня.  

Згодом обласна рада вирішила ухвалити звернення облради до президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України щодо військово-політичної ситуації, яка склалася на території України. Також постановили це Звернення оприлюднити в ЗМІ й доручили голові облраді Валентину Вітру направити це звернення у Київ.

 «Негайно прийняти рішення про введення воєнного стану, аби провести загальну військову підготовку чоловіків; забезпечити зброєю та необхідним обладнанням Збройні сили України й інші воєнізовані, правоохоронні підрозділи; вирішити питання про ротацію підрозділів, а також повернути українських миротворців, які задіяні у миротворчих місіях ООН; заборонити надавати притулок переселенцям-чоловікам зі Сходу України, обов’язком яких є захищати власний дім; Генеральній Прокуратурі Україні вжити заходів щодо притягнення до відповідальності громадян України, які ухиляються та саботують мобілізаційні заходи; забезпечити виплату 100% грошової премії військовослужбовцям за участь у заходах в зоні АТО та виплатити компенсацію за придбані власним коштом військове спорядження; негайно звільнити Литвина з посади голови Державної прикордонної служби України; притягнути до відповідальності осіб, які причетні до розвалу української армії; у разі бездіяльності та неефективності керівника Збройних сил України, вимагаємо відставки Міністра оборони України і начальника Генерального штабу Збройних сил України», – зазначають у зверненні.