Держприкордонслужба: ситуація на кордоні залишається складною

17 Липня 2014, 15:21

Прикордонники зазначають, що наразі значно зросла кількість, тривалість та потужність обстрілів позицій прикордонників, підрозділів Збройних Сил та Національної гвардії України по всій протяжності секторів оборони кордону.

"Постійно використовуються системи залпового вогню «Град», важка артилерія та міномети", – зазначили у Держприкордонслужбі. 

"Обстріли позицій прикордонників та сил АТО дуже часто ведуться з території РФ. Зокрема, впродовж дня терористи здійснювали штурм пункту пропуску «Маринівка», що на Донеччині. У цей же час позиції сил АТО на цьому напрямку були обстріляні артилерією з боку н.п. Куйбишево (РФ). Про цей факт офіційно поінформовано листами МЗС України та російську сторону", – йдеться у повідомленні.

Також прикордонники зазначають, що терористи нарощують угруповання сил та засобів на території України, зокрема спостерігаються групи військовослужбовців у формі ЗС РФ без розпізнавальних знаків. Зокрема така група була помічена в районі н.п. Ізварине. 

"Угруповання має на озброєнні артилерію, в тому числі РСЗВ "Град", – додали прикордонники. 

Крім того, у повдіомленні наголошується, що наразі триває передислокація підрозділів РФ до державного кордону України практично на усіх його ділянках. 

"Продовжується активне патрулювання та авіарозвідка повітряного простору вздовж кордону бойовою авіацією Російської Федерації. Протягом доби виявлено 5 повітряних цілей ЗС РФ, з яких 2 безпілотних літаючихапарати на ділянках Луганського та Донецького загонів, що порушили повітряний простір України; ще 2 вертольоти на ділянках Луганського та Сумського загонів та 1 реактивний літак навпроти ділянки Сумського загону рухалися та вели спостереження вздовж кордону з території Росії", – зазначається у повідомленні.

"Впродовж доби в результаті бойових дій загинуло 2 прикордонники та ще 2 отримали поранення", – додали у Держприкордонслужбі.

Як відомо, минулого тижня в прикордонні райони Росії поблизу кордону з Україною на додаток до раніше сконцентрованих там військ були перекинуті дві батальйонні тактичні групи

Нагадаємо, 9 липня під час візиту до Словенії командувач силами НАТО в Європі американський генерал Філіп Брідлав заявив, що Росія продовжує концентрувати свої війська на кордоні з Україною та надавати допомогу бойовикам.

"Російська армія знову стягує війська до кордону (з Україною – ред.). Зараз там перебуває близько восьми батальйонів. За необхідності вони зможуть перетнути кордон", – сказав Брідлав.