Укрзалізниця хоче розслідувати діяльність спільного бізнесу Януковича і Ахметова

11 Липня 2014, 09:24

У своєму зверненні до ГПУ «Укрзалізниця» просить дати правову оцінку щодо збільшення державної частки статутного фонду компанії, в яку були внесені кошти та майно залізниць України, на суму близько 630 млн грн.

Ці дії лізингової компанії мали системний характер і приводили до виходу з-під управління та контролю «Укрзалізниці» державного майна, коштів та рухомого складу, сказано в повідомленні. Зокрема, з майнових активів через Фонд держмайна України до статутного фонду «Укртранслізинг» були внесені вантажні вагони і одну з будівель у Києві. У статутному фонді лізингової компанії державна частка становила 41,7% акцій, тоді як основний їх пакет належав ТОВ «Лемтранс».

У листі до ГПУ «Укрзалізниця» констатує, що сума формування державної частки з моменту створення лізингової компанії стрімко росла: спочатку становила 20 млн грн, потім 551 млн і досягла рекордних 630 млн грн.

При цьому, збільшення державної частки статутного фонду «Укртранслізингу» досягалося шляхом внесення доповнень до постанови Кабміну № 840 від 8 червня 1998 року, за рішенням якої і була створена компанія.

Однак, 21 липня 2005 постанову КМУ № 611 скасував попередні рішення і вимагало невідкладно повернути залізницям України кошти, майно та рухомий склад, які були передані лізингової компанії.

Однак, ці заходи не були здійснені, оскільки рішення Господарського суду Києва було прийнято не на користь «Укрзалізниці», яке, в порушення вимог чинного законодавства, не було оскаржене в судах апеляційної та касаційної інстанцій колишніми представниками Кабміну і «Укрзалізниці».

У підсумку це не тільки виключало здійснення повернення майна залізницям України, а, навпаки, призводило до збільшення державної частки лізингової компанії за рахунок майна та коштів залізниць, що, безумовно, негативно позначилося на подальшому функціонуванні залізничної галузі, говорять у компанії.