Едвард Лукас старший віцепрезидент Центру аналізу європейської політики (CEPA, Варшава й Вашингтон)

Що Путін скаже Трампу?

11 Липня 2018, 17:12

 Тож шпигуни та криптоаналітики там намагаються розвідати плани Владіміра Путіна напередодні його саміту з Дональдом Трампом, що відбудеться наступного місяця. Якщо пощастить, вони натраплять на лист приблизно такого змісту:
Шановний Владіміре Владіміровічу!

Дозвольте нагадати вам найкращий підхід, який варто застосувати на вашій зустрічі з президентом Трампом у межах нашого плану з нейтралізації НАТО.

Почніть зі щедрих вихвалянь його лідерських якостей, мовляв, завдяки йому відновилися зв’язки з Росією на високому рівні. Наголосіть на неефективності його попередника. Трамп не втомлюється критикувати Барака Обаму, тож нехай це буде одна з головних тем. Усім відомо, що лідер США скептично ставиться до НАТО, тож одразу поспівчувайте американським платникам податків, які змушені субсидіювати оборону невдячних і неприязних європейських союзників. У цьому контексті згадайте дефіцит торгового балансу й надмірні витрати європейців на соціальну допомогу: з економічного погляду це тут ні до чого, зате зачепить Трампа за живе. Наголосіть, що утримувати американські бази в Європі дорого й краще вони спрямували б кошти на бази в США.

 

Читайте також: Die Welt: глобальні торговельні війни, карт-бланш Путіну, кульгавий Бундесвер, зустріч НАТО

Потім зауважте, що Росія теж тягне на собі несправедливий тягар. Це плавно переведе розмову на санкції. Поясніть, що за них США розплачуються прибутками, робочими місцями й податками. Із 2013-го (за рік до того, як російські добровольці визволили території України) експорт товарів з Америки в Росію зменшився удвічі. Скажіть президентові, що європейські держави не виконали зобов’язань щодо санкцій, тож і тут США тягне на собі несправедливий тягар. Звісно, це неправда, адже ЄС багато торгує з Росією та санкції дошкуляють європейцям більше, але Трамп не зверне на це увагу. Не очікуйте миттєвого результату: президентові США бракує повноважень, щоб скасувати санкції (їх запровадив Конгрес), але Трамп може посіяти сумніви, розповідаючи про безглуздість таких заходів. Це допоможе послабити позиції Анґели Меркель.

На саміті наступного місяця та й загалом у російській політиці головна мета — укріпити порочне коло втрати довіри й розколу на Заході

Ці теми підготують Трампа до важливіших дискусій про безпеку. У перші 500 днів його Адміністрація діє занадто активно. Продала Україні летальну зброю та збільшила присутність США в Європі. Тепер наш пріоритет — протидіяти ескалації. Запропонуйте заморозити військові навчання (назвіть їх «воєнними іграми») біля наших кордонів. Поясніть, що ця муштра дорого обходиться та загрожує справжнім конфліктом. Усе це неправда, але, якщо Трамп хоча б на словах пообіцяє виконати вимоги, ми будемо у великому виграші. Здатність НАТО обороняти прифронтові держави й так викликає сумніви. Їм потрібно більше, а не менше навчань. До того ж, коли США відмовляться брати участь у запланованих навчаннях, це позначиться на бойовому дусі й потенціалі союзницьких держав. Теоретично європейці могли б і самі проводити навчання, але тоді результати не справлятимуть враження та підкреслять брак підтримки з боку американців. Зараз для НАТО найважливіше покращити можливість перекидання до Європи підсилення зі США в разі кризи. Це вимагає великих інвестицій у логістику й багато навчань.

 

Тож замороження навчань зведе зусилля нанівець.

Наша сторона угоди буде переконливою, попри штучну домовленість. Ми можемо легко покласти край навчанням біля наших кордонів, а самі натомість проводитимемо їх де заманеться в Росії. Саме тому схиляйте Трампа до того, що він має спонукати й інші країни — члени НАТО, насамперед Німеччину й Велику Британію, виводити війська з прифронтових держав. Самих лише пропозицій на цю тему достатньо, щоб посіяти непевність, яку ми зможемо експлуатувати. Завдяки тому, що ми здатні швидко переміщувати великі збройні формування на далекі відстані, можемо впевнено обіцяти або й справді реалізувати виведення військ. За кілька годин ми зможемо повернутися до кордону, а НАТО знадобляться для цього тижні. Якщо президент Трамп прихильно поставиться до цієї ідеї, лестіть йому. Він гадає, що силою своєї особистості вирішив проблему Північної Кореї. То зробімо його героєм, який уникнув третьої світової війни та приніс мир у Європу.

 

Читайте також: Тріумф слабкості

Тоді можна переходити до теми України. Зверніть увагу Трампа на корупцію та недолугу владу в цій країні. Похваліть його за те, що він говорив про таке на зустрічі Великої сімки в Канаді. Поясніть, що, виділяючи допомогу, американці марнують на Україну мільярди доларів. Поставте іронічне запитання: навіщо США підтримувати слабку державу, коли можна дружити із сильною? Нагадайте, якою великою є Росія: утричі більше населення, у 30 разів більша площа, ніж в України.

Покепкуйте з невдалого проекту Великої сімки та запропонуйте США відвідати натомість зустрічі з Росією та Китаєм на новому міжнародному форумі «Велика трійка». Таким чином, США втратить репутацію лідера світових демократій. Ми запровадимо новий міжнародний порядок, заснований радше на силі, ніж на верховенстві права. З огляду на непримиримі розбіжності між США та Китаєм забезпечимо собі вигідну позицію та зможемо вимагати на переговорах утворення нових великих поступок від обох сторін. На саміті наступного місяця та й загалом у російській політиці головна мета — укріпити порочне коло втрати довіри й розколу на Заході. Досі наші успіхи в цьому напрямі перевершували всі сподівання, тож ми впевнено прогнозуємо задовільні результати й там.