Денис Казанський член Тристоронньої контактної групи від представників Донецької області

Вінниця та її чиновники

14 Березня 2017, 11:48

У Вінниці ми зіткнулися з протидією місцевого адмінресурсу. У готелі «Поділля», де ми показували фільм, за десять хвилин до початку сеансу відключили світло. А дизельний генератор, який в терміновому порядку був підключений, коли електрика зникла, спробували відключити співробітники поліції, які терміново прибули до місця подій. На щастя, їм це не вдалося, тож фільм все ж таки показали.

Втім, про все по порядку.

Фільм «Клептократія», який ми змонтували та вирішили показати в різних регіонах України, не містить сенсаційного компромату проти чинної влади. Він присвячений роздумам про те, що нинішні українські еліти в основному сформувалися ще у 1990-і роки, завдяки екс-президенту Кучмі, тому олігархи і політики, що вийшли з 1990-х, оберігають кучмівську систему і зацікавлені в тому, щоб вона зберігалася і далі. Звичайно ж, згадується в фільмі і фігура президента Порошенка, який так само є в певному сенсі «дитиною Кучми». Тому чиновники на місцях цілком могли порахувати фільм такими собі нападками на владу. Біля входу в готель ми розмістили рекламний плакат, на якому були зображені портрети українських олігархів, серед яких був також і портрет Петра Порошенка. Мабуть, це і налякало вінницьких чиновників.

Читайте також: Коли постане «потужна партія середнього класу»

Почати показ ми спеціально хотіли з Вінниці. Адже в Україні це місто останнім часом набуває особливого значення, бо перші особи країни походять звідти. І з часом «вінницьких» у владі стає все більше. Останній приклад – новий глава ДФС Мирослав Продан, який був призначений на місце Романа Насирова. Мимоволі напрошується аналогія з «донецькими», які також домінували в структурах влади в період президентства Віктора Януковича.

З цієї причини у нас з Єгором виникла суперечка. Чи буде влада у Вінниці протидіяти показу фільму так само, як свого часу у Донецьку протидіяли показу фільмів, що містили критику Віктора Януковича? Мені здавалося, що темні часи давно пройшли, і влада не зверне увагу на якийсь там фільм. Фірсов, навпаки, був переконаний, що чиновники скрізь однакові і всюди діють за одним і тим самим алгоритмом. Він порахував, що у Вінниці спробують зірвати показ нашого фільму приблизно так, як у Донецьку в 2013 році зірвали показ документальної картини «Межигір'я. Відкритий доступ". Події показали, що він мав рацію.

Ще з самого ранку наш знайомий активіст з Вінниці, який зголосився допомагати нам з організацією показу, подзвонив і сказав, що адміністрація готелю «Поділля» раптово повідомила йому, що в конференц-залі згорів кабель та пропала електрика. Після цього я передзвонив у готель і попросив адміністрації не зривати нам показ, а також повідомив, що ми візьмемо з собою подовжувач, щоб підключити обладнання в іншій кімнаті. У відповідь адміністратор пообіцяла, що кабель полагодять.

Дійсно, пізніше світло в конференц-залі начебто з'явилося. Але нам стало зрозуміло, що показ спробують зірвати. Так і вийшло. За десять хвилин до початку показу фільму, коли в залі вже зібралося близько сотні людей, електрика зникла вже в всьому готелі. У відповідь на мої спроби з'ясувати у адміністратора, що відбувається, та в досить нахабній манері відповіла, що не знає в чому справа і не може нічого зробити. У будівлях, розташованих поруч з готелем, тим часом світло було. Що явно виключало можливість якоїсь аварії в міській електромережі, яка випадково збіглася за часом з показом фільму.

У момент відключення електрики найбільше вразила реакція присутніх глядачів. У якийсь момент хтось із людей, що сиділи у темряві, заспівав гімн України, і одразу ж його підхопив хор із сотні голосів. Ми попросили глядачів почекати, поки ми постараємося вирішити проблему, оскільки місцеві пообіцяли нам привезти дизельний генератор і все ж підключити обладнання – проектор, комп'ютер та колонки.

Тут знову ж таки виглядає цікавою реакція адміністрації готелю, яка стала різко протестувати проти підключення генератора. Проте, через двадцять хвилин генератор все ж був доставлений і встановлений на ганку. А ще через п'ять хвилин до місця подій прибула викликана кимось поліція.

Читайте також: Денис Казанський: Влаштувати в Києві справжній тарифний майдан навряд чи вийде

Поліцейські пояснили, що генератор нібито сильно шумить і заважає мешканцям прилеглих будинків. Виглядало це дивно, адже на годиннику було близько 18:30. В цей час рівень шуму на вулицях зазвичай досить високий, особливо в центрі міста. До того ж, люди тільки повертаються до дому з роботи. Однак поліцейські спробували відключити генератор під цим приводом. На щастя, правоохоронці не стали застосовувати силу, тому показ вдалося продовжити, а на нас склали адмінистративний протокол.

Коли ж адміністрації стало ясно, що фільм все одно йде, світло в готелі включили. Сталося це приблизно через десять хвилин після початку показу. Таким чином, показати фільм все ж вдалося.

Те, що сталося дійсно здивувало. І не стільки тому, що ми фактично перенеслися в минуле, у часи Януковича та його дурних, неефективних методів, які тільки розігрівали суспільство і викликали негативну реакцію. А й тому, що сам привід для застосування адмінресурсу був досить незначний. Очевидно, що якби показ фільму пройшов нормально і без скандалу, про нього б дізналося набагато менше людей.

Та тепер, після інциденту у Вінниці, виник цілком очікуваний ажіотаж. Люди з різних міст пишуть і питають, коли фільм буде показаний у них. Багато хто пропонує свою допомогу в організації показу. Одже в певному сенсі слід сказати вінницьким чиновникам спасибі за те, що вони вчинили.