Світлана Орел Кіровоград

Кіровоградщину віддали опозиції?

18 Вересня 2014, 10:51

Його ім’я спливло десь відразу після того, як у перших числах вересня постреволюційний голова свободівець Олександр Петик заявив, що подає у відставку і просить обласного військового комісара готувати йому повістку в АТО. Чи потрапить він туди, чи ні,  а з’їзд ВО «Свобода» висунув екс-очільника області кандидатом в народні депутати по мажоритарному округу №102 (центр – місто Знам’янка).

На Кіровоградщині вже не один десяток літ добре відоме ім’я депутата обласної ради кількох скликань, керівника потужного сільськогосподарського  ТОВ «УкрАгроКом» Анатолія Кузьменка. Це не просто якесь рядове господарство – цілий холдинг. 65 тисяч гектарів землі, елеватори, цукровий завод,  молокопереробний комбінат «Петриківське молоко», разом з іншою крупною компанією — Світловодський річковий термінал. Із найбільших соціальних проектів – футбольний клуб «УкрАгроКом» добре відомий  і за межами області, а з минулого року і ПФК «Олександрія».  Ясна річ, в умовах пострадянської України розгорнути такий масштабний бізнес без політичного даху важко. Анатолій Кузьменко певний час був членом Народної партії, після обрання Януковича, звісно, обійти Партію регіонів, як і його син, не зміг. Сергій Кузьменко,  комерційний директор батьківського ТОВ «УкрАгроКому», проявив схильність до державницької роботи – був депутатом Олександрійської районної ради, заступником голови райради, Янукович призначив його головою Олександрійської райдержадміністрації.

Тодішній голова ОДА  Сергій Ларін швидко  примітив молодого, відкритого до людей і з доброю калиткою грошей (а це був чи не найважливіший аргумент під час парламентської кампанії 2012 року) керівника. Півроку Сергій Кузьменко був його заступником, якраз у той час, коли розгорталась передвиборча кампанія і Сергій Анатолієвич уже красувався у славнозвісній ларінській п’ятірці (за кількістю округів в області) кандидатів. Їхніми портретами із не менш сумнозвісною програмою «Центральний регіон-2015»  в руках було завішане все, де тільки можна щось приліпити. П’ятірка творила чудеса: відкривала, запускала, дарувала, відновлювала. Фішкою кампанії було відкриття дитячих майданчиків. Пізніше хтось напише в коментарях: цими майданчиками була вистелена дорога до пекла.

І Сергій Кузьменко певною мірою потрапив у нього: він був серед тих, хто голосував за сумнозвісні Закони 16 січня, помічений в товаристві ті тушок на Кіровоградському майдані. Не дивно, що призначення Сергія Кузьменка на посаду голови ОДА, його активісти зустріли пікетуванням.

Чи значить це, що Сергій Кузьменко залишився вірний команді Ларіна і його призначення – результат кулуарних домовленостей та, як водиться у нечистоплотній українській політиці, область злили опозиції? Велика ймовірність, що так. Але є надія, що Сергій Кузьменко під впливом подій останніх місяців в Україні спробує вести свою, незалежну від нинішньої опозиції, лінію поведінки. Тим більше, що його батько – кандидат в народні депутати по 103-му округу від Блоку Петра Порошенка.