Британський експерт: Україна потенційно може одержати більше користі від лібералізації енергетичного ринку, ніж інші країни Центральної і Східної Європи

20 Червня 2014, 18:35

Ще в квітні польський прем’єр-міністр Дональд Туск запропонував план звільнення від російської енергетичної залежності через створення європейського енергетичного союзу з єдиним органом, який відповідатиме за закупівлю газу. На його думку, у межах цієї інституції члени мали б більше співробітничати, для того щоб розвивати власну енергетичну інфраструктуру. Проте для запуску нового проекту чи союзу може знадобитися надто багато часу та зусиль.

Тим часом, Рілі вважає, що там уже є механізм для ефективної роботи такого союзу – це Європейська енергетична спільнота, членами якої є ЄС, Західні Балкани, Молдова та Україна. На його думку, цю спільноту можна було б підняти до рівня повноцінної системи й навіть перетворити її у міні-ЄС. До того ж, як уважає цей науковець, ми не повинні забувати про власний потенціал.

За словами цього дослідника, насправді ми не можемо сказати, скільки ще покладів звичайного газу в Україні не вичерпано.

«Ними в Радянському Союзі погано управляли, і через страх перед НАТО та великі об’єми газу в Сибіру виробництво перенесли туди, але це не означає, що ті поклади вичерпано», – наголошує Рілі. А ще, на його погляд, ми забуваємо, що Україна має найбільшу у світі транзитну мережу, так само як і найбільшу систему сховищ.

«Україна потенційно може одержати більше користі від лібералізації енергетичного ринку та пов'язання його із європейським ринком, ніж будь-яка інша державна на схід від Альп. З українськими ресурсами, транзитною системою та сховищами Україна може перетворитися в центр продажу газу для всієї Центрально-Східної Європи», – зазначив Рілі.

Детальніше читайте у матеріалі «Відірватися від Москви» в черговому номері «Українського тижня».