Прокуратура почала провадження проти посадовців штабу АТО через збитий в Луганську літак

18 Червня 2014, 14:56

У повідомленні зазначається, що наразі встановлено, що 14 червня о 00:13 для забезпечення антитерористичної операції, яка проводиться у Донецькій та Луганській областях, із Дніпропетровська в Луганськ вилетів військово-транспортний літак Іл-76, на борту якого перебували 40 військовослужбовців 25-ї повітряно-десантної бригади, 9 членів екіпажу 25-ї окремої бригади військово-транспортної авіації, військова техніка та інше військове майно.

Як з’ясувалося, військові службові особи Збройних сил України та Оперативного штабу управління антитерористичною операцією проігнорували наявну інформацію про активізацію діяльності терористичних угруповань поблизу аеропорту міста Луганська, а також перебування на їхньому озброєнні переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК), та не вжили заходів щодо безпечної посадки літака в районі проведення антитерористичної операції.

Унаслідок цього близько 1:10 цього ж дня під час заходу на посадку в аеропорт Луганська на висоті 400 метрів Іл-76 був обстріляний невстановленими особами з ПЗРК та крупнокаліберного кулемету.

В результаті обстрілу літак загорівся та впав. Загинули усі 49 військовослужбовців, які знаходилися на його борту, військове майно та техніка знищені.

17 червня вказані дані внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 425 КК України «Недбале ставлення до військової служби», за що передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Як повідомлялося, у ніч з 13 на 14 червня під час заходу на посадку в аеропорту Луганськ терористи підбили військово-транспортний літак Збройних Сил України ІЛ-76. Літак був уражений вистрілами вогнем із зенітної установки та крупнокаліберного кулемета. Літак перевозив особовий склад з метою ротації. На борту літака знаходилися військовослужбовці, техніка, спорядження та продовольство. Загинуло 49 військових.

Президент України Петро Порошенко оголосив 15 червня днем жалоби в Україні.

Керівник самопроголошеної "Луганської народної республіки" Валерій Болотов заявив, що літак збили терористицієї організації.