Путін реанімує культ радянського очільника КГБ Андропова

17 Червня 2014, 21:09

У своєму привітанні з нагоди відкриття виставки президент РФ Владімір Путін зазначив, що Андропов був "державним партійним і громадським діячем, талановитим, неординарним, наділеним величезним потенціалом людиною".

"Упевнений, що сьогоднішній і інші дослідницькі проекти сприятимуть утвердженню в суспільстві позитивного, гідного ставлення до всіх сторінок вітчизняної історії, до тих людей і державним лідерам, які внесли свій внесок у розвиток країни", – йдеться у вітанні президента РФ.

У свою чергу спікер Держдуми Сєргєй Наришкін, який відкрив виставку, зазначив, що Андропов займає особливе місце у вітчизняній історії, його життя і діяльність припадає на епоху "холодної війни" і "будні цього складного періоду в світовій історії".

За словами спікера, є різні оцінки результату діяльності Андропова на різних високих державних постах. Він зазначив, що через представлені архівні документи можна побачити високоосвіченого, тверезомислячої політика, лідера однієї з наддержав.

Як відомо, Андропов був головою Комітету державної безпеки при Раді Міністрів СРСР. Тоді ж обраний кандидатом у члени політбюро ЦК КПРС. Під керівництвом Андропова органи безпеки знову перетворилися на потужну систему, що контролювала практично всі сфери життя суспільства. Активна боротьба КДБ проти інакодумства, дисидентів та інтелектуальної опозиції режиму, застосування проти останніх примусового психіатричного лікування, позбавлення громадянства, арешти, звільнення з роботи сприяли негативному іміджу Андропова у колах ліберальної інтелігенції, а також на Заході.

У період керівництва КГБ Андропов був організатором переслідувань противників комуно-тоталітарного режиму, постійний правовий і психічний терор проти учасників Гельсинських груп в Україні.