Начальника управління Генштабу ЗСУ відсторонили через збитий під Луганськом Іл-76

16 Червня 2014, 10:02

"Зараз проводиться розслідування трагедії, і на час проведення розслідування серед інших і генерал Шутов відсторонений від виконання обов'язків", – повідомив Коваль.

Він зазначив, що бойовики планували не просто підбити літак, а саме знищити його.

"Три літаки було в цю ніч в небі. Терористи навмисно на поразку здійснили обстріл другого літака. Я так кажу, тому що випустили дві ракети, а цей літак навіть під час попадання ракет в двигуни міг здійснити аварійну посадку на аеродромі. Після потрапляння двох ракет ще була для гарантії випущена дуже довга черга з великокаліберного кулемета 12,7 – .. чи то ДШК, чи то "Утес". І стріляли бронебійно-запальними патронами. Вибух припав на крила літака, де знаходився авіаційний гас, і літак впав на землю", – розповів Коваль.

Глава Міноборони підкреслив, що військове керівництво знало про те, що навколо аеропорту Луганська можуть перебувати терористи і завчасно проводили зачистку цієї зони.

"Літак був на досить великій висоті і заходив на глісаду (траєкторія посадки – ред.). Те, що сталося (обстріл – ред.), було на відстані 7-8 км від аеропорту, де фактично не було можливості в цій ситуації контролювати (наявність бойовиків – ред.)", – пояснив Коваль.

Він спростував інформацію про те, що військове командування нібито знало про плани бойовиків обстріляти Іл-76.

«У нас кожен день, кожну секунду йде перевірена інформація від людей і органів, з якими ми співпрацюємо. І такої інформації не було. Якщо є небезпека, ми негайно на неї реагуємо», – запевнив в.о. міністра.

Він також повідомив, що група нападників пересувалися на позашляховику.

Нагадаємо, що раніше Коваль назвав однією з версій трагедії зраду з боку авіадиспетчерів, які контролювали політ.

Як повідомлялося, у ніч з 13 на 14 червня під час заходу на посадку в аеропорту Луганськ терористи підбили військово-транспортний літак Збройних Сил України ІЛ-76. Літак був уражений вистрілами вогнем із зенітної установки та крупнокаліберного кулемета. Літак перевозив особовий склад з метою ротації. На борту літака знаходилися військовослужбовці, техніка, спорядження та продовольство. Загинуло 49 військових.

Президент України Петро Порошенко оголосив 15 червня днем жалоби в Україні.

Керівник самопроголошеної "Луганської народної республіки" Валерій Болотов заявив, що літак збили терористи цієї організації.