Євросуд з прав людини вимагає від РФ пояснень щодо викрадення дітей-сиріт

14 Червня 2014, 11:48

"Цій справі в ЄСПЛ надано статус пріоритетної", – йдеться у повідомленні.

Відзначимо, що на момент ухвалення рішення літак з викраденими дітьми з міста Сніжне Донецької області приземлився у Дніпропетровську.

Проте, за словами глави Мін`юсту Павла Петренка, це жодним чином не звільняє від відповідальності осіб, причетних до викрадення дітей.

"ЄСПЛ продовжить розгляд цієї справи в частині співпраці Російської Федерації з терористами, які незаконно вивезли українських дітей-сиріт і утримували їх більше доби на території сусідньої держави", – повідомив він.

Як відомо, 12 червня в Сніжному терористами ДНР був захоплений автобус з 25 дітьми-сиротами і 3 дорослими, які направлялися в дитячий оздоровчий табір "Корчагинець" в місто Кривий Ріг, Дніпропетровської області.

Погрожуючи зброєю, бойовики змусили водія змінити напрям руху і у супроводі озброєних людей направили вказаний автобус разом із пасажирами в Луганську область на КПП "Довжанський".

Російська сторона незаконно дозволила перевезти на територію РФ без відповідних дозвільних документів, а лише за копіями свідоцтв про народження, 16 дітей-сиріт і двох вихователів.

Україна подала позов до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію в питанні повернення викрадених українських дітей-сиріт.