Міненерго: Росія зірвала газові переговори

13 Червня 2014, 20:20

"Із самого початку переговорів українська сторона демонструвала готовність знайти компромісне рішення за пропозиціями Європейської Комісії та на підставі ринкових механізмів формування ціни на газ", – повідомили у Міненерго.

Як зазначається, запропонована Єврокомісією проміжна ціна на газ для України в розмірі 326 доларів за тисячу кубометрів була відхилена Російською стороною без розгляду.

"Натомість,  в ультимативній формі Російська сторона запропонувала політично вмотивовану дискримінаційну ціну, яка в будь-який момент може бути збільшена на 100 доларів в односторонньому порядку за рішенням Російського уряду", – йдеться у повідомленні.

У прес-службі повідомили, що такі дії  Російської сторони створюють загрозу  енергетичній безпеці як України, так і країн ЄС,  після фактичного припинення постачання газу в Україну, що "Газпром" планує здійснити в понеділок, 16 червня 2014 року.

"Міністерство енергетики  та вугільної промисловості підтверджує свою налаштованість на подальші переговори з Російською стороною за участю Єврокомісії. Українська сторона відкрита до врегулювання взаємовідносин і вирішення питання шляхом досягнення домовленості", – зазначили у прес-службі.

Тим часом, як повідомлялося, у "Газпромі" озвучили останню цінову пропозицію для України, заявивши, що йдеться про 385 доларів за тисячу кубометрів. Як відомо, такий варіант не влаштовує Україну, яка вважає її завищеною.

Крім того, Україну не влаштовує запропонований російською стороною механізм зміни вартості природного газу шляхом встановлення так званої знижки за рахунок скасування експортного мита через побоювання її скасування урядом РФ в односторонньому порядку, як це сталося з 1 квітня 2014 року.

Також нагадаємо, що 13 червня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готується до зупинки поставок російського газу і подає позов проти Росії у Стокгольмський арбітражний суд.