В “Інформаційному опорі” розповіли, як Міноборони “прозоро” закуповує бронежилети

11 Червня 2014, 22:22

Згідно з повідомленням, 10 червня Міноборони, демонструючи прозорість і некорупційність своїх закупівель для сил АТО, офіційно повідомило, що отримало "виділений додатковий фінансовий ресурс по резервному фонду на суму 4 млрд 657 млн 200 тис. грн".

Серед інших витрат зазначається, що 118,0 млн грн пішли на придбання бронежилетів (28,3 тис. штук). Тобто закупівля одного бронежилета обходиться в 4169 грн 60 коп.

Раніше, за даними групи "Інформаціний опір", Міноборони оголошувало тендер на закупівлю бронежилетів (загальна сума тендеру – 60 млн грн), вартістю одного в 5127 грн. Тоді цей тендер було раптово скасовано, бо сума, дійсно, трохи завищена.

«Виходить, зараз тиловики «виправилися», і закуповують бронежилети за реальними цінами? Дати відповідь на це питання непросто», – повідомляють у «Інформаційному опорі».

За інформацією групи, традиційним партнером Міноборони щодо продажу засобів захисту є підприємство "Темп-3000".

"Бронежилети і каски цього виробника, до слова, використовувалися нашими хлопцями ще в Іраку. Продукція якісна, слів немає. Але щодо цін в даному випадку виникають питання – як тільки Міноборони заявило про закупівлю бронежилетів для сил АТО, прайс на бронежилети на російськомовній версії сайту "Темп-3000" чомусь зник. Але він залишився на англійській версії сайту", – наголошують у групі.

Як виявилося, у прайсі вказано, що ціна бронежилета "Корсар М3" (ці бронежилети традиційно закуповуються для армії, клас захисту 1-2, з можливістю установки бронепластин від 2 до 6 класу захисту – ред.) становить від 2350 до 5050 грн.

"Залежно від комплектації. Це означає, що, надаючи дані про вартість закупівлі бронежилетів, але не вказуючи їх комплектації, Міноборони по суті не дає ніякої інформації про відсутність «корупційної складової» в таких закупівлях. Оскільки бронежилет насправді може коштувати зазначені 4 169,6 грн. А може закуповуватися і на кілька сотень або тисяч (!) гривень дешевше. Ось така "прозорість закупівель" по-армійськи", – підсумували в "Інформаційному опорі".