Створено координаційний штаб допомоги біженцям із зони АТО

11 Червня 2014, 10:22

Центр створять на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), але до складу увійдуть представники центральних органів влади, громадських організацій та міжнародних інститутів.

Головним завданням центру оголосили відновлення прав і свобод та забезпечення нормальних умов життя біженцям.

"Залишити територію АТО можна буде через блокпости сил Антитерористичного центру. На блокпостах здійснюватиметься перевірка на предмет недопущення фактів переміщення заборонених речей: зброї,вибухівки тощо. Громадяни проходитимуть процедуру ідентифікації, після чого отримуватимуть відповідний документ. Він даватиме право на доступ до соціальних благ: медичного обслуговування, виплат пенсій і різних видів державної допомоги, права на навчання тощо", – йдеться у повідомленні.

До заходів залучать фахівців з Представництва верховного комісара ООН у справах біженців, які разом з активістами українських недержавних організацій працюватимуть поза периметром АТО. Після евакуації, біженці отримають право поселитися у будь-якому регіоні країни, де забезпечать належні умови життя.

Як повідомлялося, до Одеси на відпочинок уже вивезли близько п'ятисот дітей з Луганщини, а міськарада Донецька наприкінці травня спростувала чутки про евакуацію міста.