The Economist: Обама обіцяє збільшити американську військову присутність у Східній Європі

9 Червня 2014, 21:43

Так, після прибуття до Варшави 3 червня, Обама поїхав просто до авіаційної бази, на якій разом служать американські та польські військові, де оголосив, що попросив Конгрес виділити $1 млрд. на фінансування ротацій військовослужбовців, розширення навчальних програм і проведення спільних програм, покликаних збільшити американську військову присутність в Європі, пише Економіст у статті Troops In (Ввести війська).

Демонструючи готовність виконати свою частину роботи, польський президент пообіцяв збільшити витрати країни на оборону до 2% ВВП, повідомляє видання.

За словами польського аналітика Євгеніуша Смоляра, «вперше з часів війни європейські кордони змінено силою. Польща хоче присутності вояків НАТО тут. Вони не обов’язково мають бути американськими, але вони мають бути з НАТО». 

Така ідея викликає певне занепокоєння у частині країн Західної Європи, адже та боїться розлютити Росіюпорушуючи домовленості 1997 року, за якими під час розширення на схід НАТО пообіцяв Росії не дислокувати на території даного регіону свій контингент. Однак сьогодні безпекова карта змінилася, цитує The Economist голову варшавського аналітичного центру PISM Марціна Заборовського.

На його думку, розділ на стару Європу (де можуть знаходитися вояки НАТО) і нову Європу (де за згаданими домовленостями не можуть перебувати сили Альянсу) стерла анексія Росією Криму і вторгнення у Східну Україну. 

Останніми роками зовнішня політика Польщі зосереджувалася на поліпшенні відносин з ЄС, особливо Німеччиною. Через не зовсім вдалий досвід участі Польщі у військових операціях в Іраку та Афганістані, що відбувалися під проводом Америки, а також розчарування рішенням Обами відкласти реалізацію планів з розміщення елементів американської системи ПРО у Польщі та Чехії, ці відносини стали прохолоднішими, пише видання. Але зіткнувшись з іредентистським експансіонізмом Росії та нерішучою реакцією ЄС, поляки знову повернулися до США як ключового союзника у протистоянні можливій агресії зі Сходу.