Чи відбудеться конфіскація російської власності в Україні

Економіка
8 Березня 2022, 16:33

3 березня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності Російської Федерації та її резидентів". На перший погляд йдеться про масштабне вилучення російської власності в Україні. Адже за даними дослідження YouControl на 2020 рік налічувалося 12 563 російських громадян чи компаній, які мали більшу або меншу частку в українських фірмах. Зокрема у 7022-х із них ця частка перевищувала 50%. Проте ухвалення відповідного закону – це лише перший крок до можливої конфіскації російських активів в Україні.

 

До речі, сама конфіскація цілком може бути не всезагальною, а вибірковою – на підставі певних критеріїв. Відповідно до норм ухваленого закону саме рішення про примусове вилучення в Україні об'єктів права власності РФ та її резидентів, приймається РНБО та вводиться в дію указом президента. А проект рішення, в якому деталізується, які саме об’єкти вилучаються, готується та вноситься на розгляд РНБО урядом. Саме уряд відповідно до закону має забезпечити визначення переліку таких об’єктів; провести їхню ідентифікацію (місцезнаходження, реєстрацію тощо); встановити осіб, чия власність підлягатиме примусовому вилученню; а також терміни вилучення кожного об’єкта.

 

Читайте також: З чого починати стягнення репарацій з Росії? – пояснює правник

 

Очевидно, що російські структури, котрі давно присутні в Україні, будуть робити все можливе для уникнення та мінімізації своїх втрат. Наприклад, як уже повідомила прес-служба "Альфа-Банку Україна", в рамках чинного законодавства банк готує план зміни підсанкційних акціонерів (Міхаіл Фрідман та Пьотр Авен) для зняття репутаційних ризиків та забезпечення своєї стабільної роботи в нашій країні. Відповідно до повідомлення, акціонери та топ-менеджмент цього банку (до речі, одного з найбільших в Україні), визначать осіб, яким буде передано управління, і погодить це з НБУ.

 

“Альфа Груп” є одним із найбільших російських власників активів в Україні. Окрім банківського сектору, вона контролює також одного з найбільших операторів мобільних мереж (“Київстар”) та інші активи. При цьому, як відомо, Фрідман та Авен стали одними із перших серед російських олігархів, хто висловився проти інтервенції російських військ в Україну. Не виключено, що це також буде використано в ході кампанії із відбілювання своєї репутації, а головне — збереження присутності в українській економіці. І хто зна, скільки ще російських компаній сьогодні готуються підлаштуватися під нові післявоєнні реалії України. Питання в тому, наскільки уряд і суспільство будуть готові протидіяти таким спробам.