Майкл Бініон журналіст, дописувач The Times

Пояс безпеки. Як у Сполученому Королівстві оцінюють новий альянс з Україною та Польщею

Світ
16 Лютого 2022, 09:02

У Сполученому Королівстві ані фотографії Боріса Джонсона з президентом України Володимиром Зеленським, ані обіцянки прем’єра про підтримку Києва не вважають значущими в кризі, що виникла між Україною та Росією, а з того, як британський прем’єр грається в міжнародного діяча, здебільшого глузують.

Утім, Сполучене Королівство залучене до підтримки України більше, ніж уявляють собі британські виборці. Лондон приєднався до пропозиції Варшави укласти три­сторонній альянс за участі Києва, покликаний посилити спільну оборону цих країн перед лицем загрози для українців. Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс невдовзі вирушить до Києва підписувати угоду, яка забезпечить «пояс безпеки» від Балтійського до Чорного морів, як висловився її український колега Дмитро Кулеба. Це допоможе Києву зміцнити оборонний потенціал у разі вторгнення російських військ, що нині скупчуються на її кордонах.

Новий альянс не називатиметься оборонним і не замислений як альтернатива НАТО чи Європейському Союзу. Членство України в останніх двох маловірогідне, принаймні в найближчі кілька років. А от тристороння угода з Польщею та Великою Британією — союзниками часів Другої світової війни — вважається чудовим посиленням співпраці, заснованій на спільних принципах безпеки та оборони. Вона має забезпечити Україні нагальну гарантію готовності сусідів і друзів на Заході робити все можливе для захисту її суверенітету й незалежності. Варшава вже повідомила, що відправить до Києва зенітні ракети, безпілотники й амуніцію.

Подібних регіональних угод у сфері оборони й співпраці було декілька. Україна підписала двосторонню угоду з Туреччиною, а також є членом Люблінського трикутника, заснованого 2020 року з Польщею та Литвою. Крім того вона член тристороннього альянсу з Грузією та Молдовою. Однак запропонований цього разу союз — перший випадок, коли провідна західноєвропейська країна-член НАТО цілеспрямовано об’єднує оборонну політику з Україною.

Читайте також: Майже за Мопассаном. Чи стали проривом візити Емманюеля Макрона до Москви та Києва

Що ця угода означатиме на практиці? Не йдеться про спробу імітувати НАТО. Ані Варшава, ані Лондон не будуть зобов’язані відправляти війська на допомогу Києву у випадку атаки. Альянс радше спрощує процеси забезпечення України необхідним озброєнням й оснащенням від Великої Британії, допомоги в навчанні українських солдатів, а також будь-якого логістичного сприяння, що може знадобитися в екстреній ситуації. Президент Зеленський уже обговорював із Борісом Джонсоном ідею офіційної угоди для підтримки військового співробітництва, коли відвідав Лондон наприкінці 2021 року, а також вів активні переговори про придбання зброї, військову допомогу британців, навчання для збройних сил України й експорт у сфері технологій і оборони.

Росія, як слід було очікувати, відреагувала вороже. Москва сприймає будь-яку військову присутність Заходу на своїх кордонах або військову допомогу колишнім радянським республікам як безпосередню загрозу своїй безпеці. Пропонований новий альянс аж ніяк не запевнить Кремль, що Захід не намагається розширити НАТО або нападати на Росію, а навпаки посилюватиме страхи, що він намагається просунути військову присутність ближче до кордонів РФ. Речник російського президента Дмітрій Пєсков засудив тристоронню угоду й покепкував із неї. Посол РФ у Великій Британії Андрєй Келін сказав, що йдеться про збивання маленьких «трикутників», якими «завжди славилася Східна Європа», і порівняв угоду з Вишеградською четвіркою, яка об’єднує Угорщину, Польщу, Чехію та Словаччину. Це гуртування нових членів ЄС, яким бракує влади або формальної структури. Він назвав нову тристоронню угоду черговим жалюгідним альянсом, де «далі говорильні справа не піде».

Опозиційна Лейбористська партія не менш рішуче налаштована підтримувати суверенітет України й не буде проти нового тристороннього альянсу між Україною, Польщею та Великою Британією

Три країни зацікавлені в співпраці, позаяк в усіх трьох погано налагоджені відносини з іншими західноєвропейськими державами. Велика Британія полишила ЄС і не має зі своїми європейськими сусідами співпраці у сфері оборони за межами НАТО. Польща має давню сварку з Брюсселем через критику ЄС щодо ставлення польського уряду до свободи преси й незалежності судової системи; полякам загрожують офіційні претензії та штрафи від Брюсселя. Україна не має офіційних зв’язків із жодною з цих інституцій, а лише загальну торговельну угоду з ЄС. Однак і у Варшаві, і в Лондоні завзято підтримують НАТО й альянс із США та закликають Вашингтон до жорсткої позиції в протидії президентові Путіну в справі України.

Боріс Джонсон давно виступає за впровадження відрегульованої й незалежної оборонної політики для Великої Британії, яка є однією з небагатьох країн-членів НАТО, що витрачають понад 2% бюджету на оборону. Британський прем’єр нерідко засуджує агресивну, на його думку, політику Росії та закликає Захід до непохитної позиції щодо України. У ході короткочасного візиту в Київ він закликав Росію відступити від прірви та пообіцяв Україні всю можливу підтримку Сполученого Королівства в зміцненні оборони країни.

Зрештою, його слова перегукуються із заявами більшості західних лідерів протягом останнього місяця, і Київ ними тішиться. Однак українці повністю усвідомлюють слабкі позиції Джонсона у Великій Британії. Його сильно критикують за щонайменше два десятки вечірок у його офіційній резиденції на Даунінґ-стріт під час локдауну, коли всі святкування в приміщенні були заборонені. Скандал набув ескалації внаслідок спроб Джонсона заперечувати проведення вечірок. Він мусив двічі вибачатися перед своєю країною в Палаті представників і зазнав нищівної критики незалежного державного діяча. Тепер прем’єрові загрожує розслідування поліції. Якщо з’ясується, що він порушив закон, то йому доведеться йти у відставку.

Читайте також: Стратегія деокупації Криму. Наміри, проблеми і гасла

Як наслідок, нині панує безлад у британському уряді й Консервативній партії. Дедалі більше колишніх прихильників і членів цієї політсили закликають Джонсона піти у відставку. Перед його лідерством може постати офіційний виклик, якщо щонайменше 54 члени партії надішлють листи із закликом про вибір нового лідера.

Усе це суттєво підірвало Джонсонів авторитет як усередині країни, так і за кордоном. Утім, опозиційна Лейбористська партія не менш рішуче налаштована підтримувати суверенітет України й не буде проти нового тристороннього альянсу. Про деталі угоди наразі ведуться перемовини між військовим керівництвом трьох країн. Візит британського лідера був переважно символічним і, напевно, не надто вплинув на зміцнення співпраці, запровадженої під час проривного візиту Зеленського в Лондон.

Криза між Росією й Україною вже місяць лишається основною темою в новинах Великої Британії, попри те що її затьмарив скандал про поведінку Боріса Джонсона. Для багатьох британців Україна — незнайома країна, яка видається далекою, і ніхто не бажає втягуватись у якусь війну в регіоні. Однак вони також обурені нещодавньою антизахідною діяльністю Кремля, особливо після отруєння колишнього російського розвідника нервово-паралітичною отруйною речовиною «Новічок» у Великій Британії 2018 року та вбивства інших росіян, які перебували у цій країні у вигнанні. Зупинення масштабного вторгнення Росії, що може перерости у війну в Європі, тепер вважається нагальним зовнішньополітичним пріоритетом.