У Фірташа відібрали ділянку в центрі Києва

5 Червня 2014, 10:42

Влітку 2004 року ТОВ «Київміськбуд-Інвест» отримало в оренду ділянку площею 19582 м2 строком на два роки.  Підприємство збиралось збудувати підземний пішохідний перехід із торговельно-виставковим комплексом під проїзною частиною по вул. Володимирській. Згодом договір оренди було продовжено до жовтня 2013 року.

У грудні 2013-го «Київміськбуд-Інвест» звернувся до суду з вимогою визнати договір поновленим до 2022 року, а також стягнути з Київради 986 тис. грн збитків, які завдані її бездіяльністю, що полягає у ненаданні розпорядження про надання дозволу на початок будівництва.

Госпсуд відмовився задовольнити позов фірми. Своє рішення він мотивував тим, що «Київміськбуд-Інвест» не повідомив міськраду за місяць до закінчення договору оренди про намір його продовжити і не надав проект відповідної додаткової угоди. Таким чином фірма не дотрималася вимог закону «Про оренду землі».

Крім того, суд встановив, що фірма з травня 2009 року не сплачує орендну плату, у результаті чого станом на грудень 2013 року утворилася заборгованість у розмірі 4,87 млн грн.

Вимоги фірми про стягнення з Київради збитків в розмірі 986 тис грн.  суд також не задовольнив. Ця сума – це розмір сплаченої фірмою орендної плати. Як вказав суд, невикористання ділянки не за цільовим призначенням не звільняє орендаря від сплати орендної плати.

Засновниками ТОВ «Київміськбуд-Інвест» є В’ячеслав Корсун і ТОВ «Компанія з управління активами «Промислові інвестиції» (99,95%), засновником якої значиться ТОВ «Фінансова компанія «Сонячне місто». Донедавна одним із засновників ТОВ «ФК «Сонячне місто» було ТОВ «Ласфано Україна», що, за даними ЗМІ, входить в орбіту Дмитра Фірташа.

Також Дмитро Фірташ є інвестором будівництва торгово-розважального центру «Respublika» на Окружній дорозі Києва. Зараз будівництво призупинено.

Нагадаємо, що Фірташ перебуває під домашнім арештом у Австрії через звинувачення з боку США у корупційних оборудках, підтримуючи сепаратизм, і критикує український уряд.