Арахамія заявив про можливий експеримент із електронним підрахунком голосів на наступних виборах. Наскільки це реально та чи існують ризики нечесних виборів

Суспільство
21 Грудня 2021, 19:25

Голова фракції "Слуха народу" Давид Арахамія заявив у інтерв'ю "Інтерфаксу", що ймовірно в Україні тестуватимуть електронний підрахунок голосів. За його словами, наразі загальне впровадження електронного голосування не виглядає реальним, адже виборець не може бути ідентифікованим в процесі волевиявлення. Однак підрахунок голосів з використанням такого механізму може стати експериментом.

"Ми не до кінця ще провели діджиталізацію, щоб усі дані йшли через захищені канали зв'язку. І, чесно кажучи, поки що електронний підрахунок голосів на виборчих дільницях виглядає малоймовірним. Може бути, як експеримент на якихось ділянках, щоб показати, як це може працювати. Паралельно зі звичним підрахунком голосів", – додав Арахамія.

Співзасновниця ВГО "Громадянська мережа ОПОРА" Ольга Айвазовська пояснила Тижню, що це питання залежить виключно від фінансування.

"Жодних ресурсів на наступний рік на подібні видатки не виділені з державного бюджету. Електронний підрахунок – доволі широке поняття, так само як і форми його проведення. Йдеться навіть не про голосування через інтернет, а, наприклад, сканери, які можуть закупити на виборчі дільниці і через які будуть пропускати всі виборчі бюлетені", – каже фахівчиня. При цьому дані з конкретного ідентифікованого бюлетеня із унікальним номером одразу потрапляють в центральну базу даних ЦВК.

Також існують практики електронних урн: коли виборець кидає бюлетень,то на етапі входження в цю урну відбувається фіксація даних. Форматів є багато, каже Айвазовська, але щоб перейти від розмов до практики, необхідно виділити кошти. Щодо ризиків електронного підрахунку, то їх можна буде оцінити, коли буде відомо, який саме спосіб та машини використовуватимуть.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель у коментарі Тижню зазначив, що останні заяви представників влади про діджиталізацію процесу голосування демонструють відсутність чіткої позиції влади щодо змін у виборчому кодексі.

Читайте також: Один із керівників ЦВК заявив про неможливість загального електронного голосування найближчим часом

Масове запровадження електронного голосування під час наступних виборчих кампаній може призвести до серйозних ризиків. Йдеться не лише про кіберзагрози, але й про недовіру громадян до результатів голосування, адже навіть стара паперова форма зараз викликає невдоволення політиків через можливі фабрикації.

Практику електронного голосування потрібно впроваджувати у виборчому законодавстві, додає Олексій Кошель: "Ми не бачимо жодних проблем, аби українці, скажімо, на станції "Академік Вернадський" могли проголосувати в електронному вигляді". Те саме стосується й громадян України закордоном, однак тут, на думку гендиректора Комітету виборців, варто обрати інший формат дистанційного голосування.

Виборчих дільниць за українським кордоном відкривають не так багато, формуються великі черги, що перешкоджає волевиявленню людей поза межами України. Тому, на думку Олексія Кошеля, варто запровадити голосування звичайною поштою: "Така практика існує у Франції та Польщі і досить добре себе зарекомендувала. Більше того, Франція відмовилась від електронного голсоування для громадян закордоном, хоча раніше така функція була можлива". 

Щодо машин для голосування, Олексій Кошель пояснив, що це хороша практика, однак можна спостерігати й деякі проблеми, зокрема, коштовність таких технологій (через обслуговування машин, роботу фахівців): "Я не уявляю типовий склад виборчої комісії, яка без проблем розбереться із машиною для голосування".

Також він додав, що практика використання таких машин, про яку раніше вже згадував нинішній спікер Олександр Корнієнко, показала, що після підрахунку машиною, як правило, голоси рахують ще й вручну.

Українські реалії будуть такими ж, адже часто поставатиме питання як зараховувати деякі бюлетені: "До прикладу, коли виборець виправив позначку за певного кандидата чи висловив обурення щодо політичної сили, додавши підпис на бюлетень". На практиці запровадження машин для голосування не має сенсу, каже Олексій Кошель.

Раніше Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко заявляв, що до 2024 року в Україні можуть впровадити машинне голосування, а також зазначив, що приблизна ціна однієї такої машини становить  від 400 до 700 євро.

"Наша організація виступає за впровадження електронного підрахунку протоколів із результатами голосування. Тобто на етапі від дільниці до ЦВК. Ця процедура є нескладною, відносно дешевою та технічно можливою. Також виборці зможуть отримати результати виборів впродовж кількох годин після виборів. Плюс це допоможе уникнути багатостраждальної процедури, коли члени комісії годинами сидять над документацією для того, щоб здати бюлетені окружним виборчим комісіям. Наша організація проводила експертизу цього механізму і ми вважаємо, що він цілком реалістичний", – пояснив Олексій Кошель.

Однак сьогодні дискусія про зміни виборчого законодавства відбувається через окремі заяви представників монобільшості, каже фахівець. Для реального впровадження має відбутись фахова дискусія, спільні напрацювання всіх відповідних інституцій, апробація механізмів через фокус-групи тощо.