У Києві презентували законопроєкт про книговидання. Що пропонують ініціатори

Культура
19 Листопада 2021, 19:49

19 листопада у Книгарні «Є» відбулася презентація законопроекту №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження». На заході було обговорено механізми й засоби збереження українського книжкового ринку й популяризації читання серед українців.

Законопроект передбачає насамперед впровадження відшкодування оренди книгарням, які продають книги українською мовою (до 20% від доходів) та надання сертифікатів на купівлю книжок дітям при народженні та в 14 років.

Документ має на меті сприяти зростанню книжкового ринку втричі й числа книгарень майже до 800 з нинішніх 200 по всій Україні за п’ять років. Асортимент книжок також має зрости майже вдвічі. Механізм відшкодування у законопроєкті складається з кількох критеріїв: книжка має бути написана українською мовою, а книгарня має звітувати стосовно цього Український інститут книги, який надає крамниці відповідний документ, на підставі якого йде компенсація.

«Український книжковий ринок давно потребує потужного поштовху для збільшення його розмірів. І конкретно, якщо ми беремо геополітичну галузь, ми не можемо ефективно зараз конкурувати з російським видавцем. Ми маємо власні потужні, сильні сторони, на яких повинні сконцентруватися, у яких маємо потенціал. Це саме україномовна книга, український контент, виданий в Україні. Ми вважаємо, що це наша стратегічно сильна сторона, якою потрібно займатися, потрібно її розвивати і, збільшивши кількість книгарень на території всієї країни, ми зможемо створити певний клімат, щоб книговидавець в Україні був конкурентоспроможним. Цей законопроект не обмежує видання російськомовної літератури абсолютно ніяк. Натомість він створює можливість для книговидавців та для книгорозповсюджувачів розширювати ринок саме україномовного контенту», – зазначила виконавча директорка мережі книгарень «Є» Юлія Шаволіна стосовно необхідності впровадження критерію про українську мову книжок.

Читайте також: Книжковий риночок

За словами голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики нардепа Микити Потураєва («Слуга народу»), парламент планує розглянути документ вже наступного року, але розгляд у профільному комітеті відбудеться вже 1 грудня.

Також народний депутат неодноразово наголосив, що це законопроект не про витрати, а про інвестиції в книжкову галузь, яка може заробляти великі гроші, яка є ще й складовою національної культури, саме тому необхідно просувати й підтримувати цей законопроект.

За словами народного депутата Володимира В'ятровича («Європейська солідарність»), в Україні бракує підтримки культури саме зі сторони держави, тому цей законопроект стане показовим моментом політичного представництва в підтримці української культури, створить платформу для подальшого єднання й посування в захисті української культури.

У презентації та в обговоренні законопроекту взяли участь Микита Потураєв, народний депутат України («Слуга народу»), голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики, Євгенія Кравчук, народна депутатка України («Слуга народу»), Володимир В'ятрович («Європейська солідарність»), народний депутат України, Інна Совсун, народна депутатка України, Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, Юлія Шаволіна, виконавча директорка мережі книгарень  «Є», Іван Богдан, директор національної книжкової платформи  Yakaboo, Віктор Круглов, генеральний директор видавництва «Ранок», Антон Мартинов, засновник видавництва «Лабораторія» і цифрової бібліотеки Librarius, Тамара Горіха Зерня, письменниця, волонтерка, Тарас Шамайда, співкоординатор руху «Простір свободи».