Олександр Крамар: На тлі критичного дефіциту вугілля на складах ТЕС Міненерго виправдовується вигаданими «успіхами» у видобутку на державних копальнях

Економіка
5 Листопада 2021, 14:26

Загальний підхід у Міненерго залишається незмінним: там і надалі переймаються не збільшенням видобутку палива в Україні, а запевненнями, що от-от надійдуть мільйони тон закупленого в інших країнах. Про це йдеться у статті Олександра Крамара «Енергетичні граблі» у свіжому номері «Українського тижня»

Автор матеріалу звертає увагу, що «оприлюднені останнім часом звіти показують по державних шахтах «зростання видобутку» палива у вересні 2021 року на 145,6 тис. т, хоча уважніший аналіз швидко виявляє примітивну маніпуляцію з базою порівняння». Крамар наголошує, що вона полягає в тому, що «в отриманий загальний обсяг включили 183 тис. т, видобутих на «Добропіллявидобуток», шахти якого у вересні минулого року ще перебували в управлінні ДТЕК Ахметова, і їхні результати просто не додали в показники державних копалень. Відтак замість приросту насправді в старих шахтах Міненерговугілля маємо мінус 37,4 тис. т палива лише за вересень».

Читайте також: В Уряді почали приховувати дані про видобуток енергетичного вугілля через пришвидшення обвалу в його видобутку на тлі зростання дефіциту

З «Добропіллявидобутком», йдеться в матеріалі, ситуація ще гірша. «У вересні минулого року під управлінням ДТЕК там видобули 272 тис. т, і план на вересень 2021 року вже після його перетворення на державне підприємство передбачав його на рівні 274 тис. т. Однак фактично отримали лише 183 тис. т, тобто на третину менше! І це відбувається в той час, коли саме на ТЕС державної ж «Центренерго» спостерігається найбільш критична ситуація із запасами вугілля. Як наслідок, їхні блоки виведені з експлуатації або працюють на мінімальній потужності».

Однак, відзначає Олександр Крамар, і в цих умовах загальний підхід у Міненерго залишається незмінним. Там і надалі переймаються не збільшенням видобутку палива в Україні, а запевненнями, що от-от надійдуть мільйони тон закупленого в інших країнах палива. Відтак, за його словами, усе більше підстав вважати, що хтось у чинній владі цілеспрямовано нищить українську енергетику, щоб повернути країну на енергетичну голку Росії та її білоруського сателіта. Адже, як свідчать свіжі дані Міненерго, лише у вересні видобуток усього вугілля був на 0,5 млн. т меншим, аніж у вересні минулого року. Загалом же за останні три місяці (липень — вересень) видобули майже на 1,4 млн. т вугілля менше. Натомість українські компанії шукають вугілля за кордоном і готуються купувати струм у Білорусі.

Більше читайте у 44-му номері «Українського тижня».

Автор:
Тиждень
Позначки: