Українські кінокритики вп’яте проводять фестиваль найкращих українських та світових фільмів

Культура
21 Жовтня 2021, 13:33

Сьогодні стартує 5 міжнародний кінофестиваль "Київський тиждень критики". На ньому традиційно українські професійні кінокритики радитимуть до перегляду українському глядачеві найкращі фільми, обрані з лайн-апів світових кінофестивалів (Берлінале, Каннського кінофестивалю, міжнародних кінофестивалів у Торонто та Сан-Себастьяні). Після переглядів також відбуватимуться дискусії.

Відкриє фестиваль церемонія нагородження переможців Національної премії кінокритиків "Кіноколо" – відзначення найкращого українського кінематографа, режисерів та акторів за версією спільноти кінокритиків України. Цьогоріч це вже четверта премія, у минулі роки нагороду за найкращий фільм отримували стрічки "Донбас" Сергія Лозниці (2018 року), "Додому" Нарімана Алієва (2019 року) та "Атлантида" Валентина Васяновича (2020 року). "Кіноколо" доповнює премію "Золота дзиґа" від Української кіноакадемії, базою для якої став Одеський кінофестиваль, але цього разу рішення приймають кінокритики. 

Читайте також: Надія Парфан: "Документальне кіно може подарувати досвід катарсису"

Фільми поділені на три добірки: "Нуль за поведінку" – ряд закордонних картин про історії та людей, що бунтують проти суспільства та правил; "Фокус: Україна – Канада" – підбірка фільмів країни-учасниці фестивалю Канади, в якій представлені три українські фільми, відібрані командою членів Асоціації кінокритиків Торонто ("Стоп-земля", "Носоріг" та "Король репу") та три канадські кінокартини, обрані українськими критиками; "Міжнародна програма" – до неї увійшли чотири фільми-учасники міжнародних кінофестивалів.

"Київський тиждень критики" відбувається за підтримки Державного агентства України з питань кінота Українського культурного фонду. Покази відбуватимуться у кінотеатрі "Жовтень" у Києві, а триватиме фестиваль до 27 жовтня.