67% українців вважають корупцію головною перешкодою для багатіння України

Суспільство
26 Серпня 2021, 11:41

Подолання корупції, зменшення частки тіньової економіки та націоналізація майна олігархів – саме такі заходи українці вважають першочерговими для того, аби Україна стала заможною країною. Про це свідчать результати опитування агенції Info Sapiens на замовлення «Тижня».

 

 

Серед запропонованих варіантів, абсолютна більшість українців (67%) підтримали подолання корупції. На другому місці – зменшення частки тіньової економіки, яке вважають необхідним 40% опитаних. Також 37% українців вважають, що шляхом до процвітання України є націоналізація майна олігархів. Подолання корупції користується підтримкою більшості в усіх регіонах України на рівні 60-74%. Боротьбу з тіньовою економікою найменше підтримують на Сході (28%) та на Півночі (37%), тимчасом у решті областей показних коливається в межах 42-44%. Найменше націоналізацію майна олігархів підтримують у Києві (26%) та у північних регіонах (30%), тимчасом у решті областей підтримка цих заходів коливається в межах 35-43%.

 

Читайте також: Опитування: більшість українців проти "зрійвняйлівки"

 

 

 

Тимчасом створення ефективних державних інституцій, котрі працюватимуть на користь суспільства, підтримали лише 26%. Стільки ж опитаних вказали на важливість здійснення державної політики захисту національних економічних інтересів. Пільги для малого та середнього бізнесу вважають шляхом до процвітання лише 22% громадян, а приватизацію державних підтриємств — лише 10%. Що стосується співпраці з МВФ у зв’язку з перспективами процвітання України, 15% виступають за її скорочення і лише 5% — за посилення. Із формуванням національної еліти нової якості економічне процвітання пов'язують 14% опитаних.

 

Подолання впливу олігархів виявилось на першому місці серед завдань, пріоритетних для України на найближчі 10 років – це підтримали 59% громадян. На другому місці — відновлення територіальної цілісності, на важливості котрого наголосили 52% українців. Третє місце з-поміж запропонованих варіантів посідає досягнення польського рівня зарплат — цю мету підтримують 45% опитаних.

 

Вступ до НАТО та ЄС вважають пріоритетом 25% та 30% відповідно. Відновлення дружніх стосунків із Росією — 20%. Найвищу підтримку відновлення дружніх стосунків з Росією має на Півдні (40%) та Сході (29%), найнижчу – у Києві (4%) та на Заході (9%). У північних областях цю мету вважають пріоритетною 22%, у центральних – 30%.

 

 

З-поміж держав, досвід яких варто наслідувати Україні, відносна більшість опитаних вказали Польщу (25%). 10% українців вважають, що варто наслідувати досвід Ізраїлю, 8% – Білорусі. Втім, 37% українців впевнені, що Україні слід шукати власний шлях розвитку.

 

Що стосується рис, котрі повинна мати національна еліта (керівництво країни), пріоритетними для опитаних виявились професіоналізм (69%), близькість до народу (57%) і патріотизм (52%). На важливості освіти наголосили 43% опитаних, вольових якостях — 29%, на матеріальних статках — лише 10%.

 

Читайте також: Лише 17% громадян вважають, що Україна самостійна у внутрішній та зовнішній політиці

 

Регіональний розподіл: Північ – Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська області; Захід – Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області; Центр – Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька,Черкаська області; Південь – Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області; Схід – Донецька, Луганська, Харківська області.

 

Дослідження проводилося Дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення «Тижня» методом особистих інтерв’ю вдома у респондента у липні 2021 року по всій Україні за виключенням непідконтрольних уряду територій Донецької і Луганської областей та АР Крим. Загалом було опитано 1000 респондентів віком 16 років та старше. Вибірка репрезентативна населенню старше 16 років за статтю, віком, розміром населеного пункту, областю згідно з даними Державної служби статистики України на 1.01.20. Максимальна гранична теоретична похибка складає 3,2%. Дати проведення польового етапу: 6 липня – 27 липня 2021.